Путін прибув до Азербайджану з дводенним візитом

Путін прибув до Азербайджану з дводенним візитом

Київ  •  УНН

18 серпня 2024, 19:18  •  19119 перегляди

Read in English

Володимир Путін розпочав дводенний візит до Азербайджану. Планується обговорення співробітництва між країнами, азербайджано-вірменського мирного процесу та можливе підписання нових угод щодо транспортування газу.

Очільник Кремля Володимир Путін у неділю, 18 серпня, прибув до Азербайджану. Його візит триватиме два дні - 18-19 серпня, за офіційною інформацією. Про це повідомляє ВВС Азербайджану, передає УНН.

Деталі

Путін прибув до Баку в той час, коли йшли бойові дії проти української армії на російській території.

За інформацією Кремля, під час візиту обговорюватиметься розвиток союзницького та стратегічного співробітництва між Азербайджаном і Росією.

Також очікується, що Путін обговорить з президентом Ільхамом Алієвим азербайджано-вірменський мирний процес.

Володимир Путін приїжджає до Азербайджану вперше після початку війни проти України два роки тому.

Доповнення

Цей візит також відбувається в той час, коли Україна зазіхає на територію Росії, а в Росії точаться бойові дії. Після ізоляції Заходу через анексію українських земель Володимир Путін намагається зміцнити відносини зі своїми союзниками та налагодити нові.

Він підписав союзницький договір з Азербайджаном у дні вступу його армії на територію України. Незважаючи на те, що уряд Азербайджану підтримує добрі стосунки з Україною та Заходом, він ніколи не відвертався від Путіна. Цей державний візит також є можливістю для російського лідера продемонструвати світові, що людей з ним не мало.

Свій попередній державний візит Путін відвідав Північну Корею та В'єтнам.

Почавши війну в Україні, Росія припинила експорт газу до країн Європи через санкції Заходу. Натомість Азербайджан підписав угоду з Європейським Союзом і погодився експортувати більше газу до європейських країн, які Росія перекрила .

Політолог Фуад Шахбазов вважає, що головними цілями нинішнього візиту Володимира Путіна в Азербайджан є економічні та енергетичні питання.

За його словами, під час візиту може бути підписаний новий документ про транспортування газу між Азербайджаном і Росією.

"Може бути підписаний документ про транспортування російського газу до Азербайджану і збільшення обсягів транспортування азербайджанського газу до Європи замість цього. Тобто російський газ можна використовувати для забезпечення внутрішнього ринку. Крім того, може бути підписаний якийсь документ про економічну співпрацю", - сказав Фуад Шахбазов.

За словами пана Шахбазова, ще однією метою цього візиту може стати посилення позицій Росії у вірмено-азербайджанському мирному процесі.

Він вважає, що західні інституції останнім часом активізувалися в мирному процесі між двома країнами, і що є інтерес до Росії, яка відвідує регіон, щоб відновити свій "відносно втрачений вплив".

"Цей візит має на меті підтвердити інтерес Росії до регіону", - сказав Фуад Шахбазов.

Кірбі: Путін може припинити війну, якщо його турбує ситуація в Курську12 серпня 2024, 20:42 • 103651 перегляд