Гроссі: Ядерна безпека на ЗАЕС погіршується після удару безпілотника

Гроссі: Ядерна безпека на ЗАЕС погіршується після удару безпілотника

Київ  •  УНН

17 серпня 2024, 23:09  •  17323 перегляди

Read in English

Генеральний директор МАГАТЕ заявив про погіршення ситуації з ядерною безпекою на окупованій Запорізькій АЕС після удару безпілотника 17 серпня. Гроссі закликав сторони до максимальної стриманості та дотримання принципів захисту ЗАЕС.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що ситуація з ядерною безпекою на окупованій Запорізькій АЕС погіршується після удару поблизу станції 17 серпня безпілотника. Про це йдеться на сайті МАГАТЕ, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що на окупованій ЗАЕС представникам місії МАГАТЕ повідомили про удар безпілотника, що стався за охоронною зоною станції.

Безпілотник нібито вибухнув поблизу ставків для охолодження та приблизно за 100 метрів від Дніпровської лінії електропередачі — єдиної лінії 750 кіловольт (кВ), що забезпечує енергопостачання ЗАЕС.

Команда МАГАТЕ відвідала місце та помітила пошкодження, ймовірно, спричинені дроном, оснащеним вибухівкою. Обійшлося без постраждалих і пошкоджень обладнання АЕС, а втім, удар стався по дорозі між двома головними воротами ЗАЕС, зазначили в організації.

Після цього Гроссі заявив про загрозу ядерній безпеці та закликав сторони дотримуватися п’яти конкретних принципів, встановлених для захисту ЗАЕС.

"Я залишаюся надзвичайно стурбованим і повторюю свій заклик до максимальної стриманості усіх сторін", — сказав він.

Пожежа на ЗАЕС: росіяни не дали експертам МАГАТЕ оглянути місце інциденту13 серпня 2024, 18:20 • 85976 переглядiв