Чому слід зменшити вживання солі: лікарі назвали причину і озвучили пораду
Київ • УНН
Щорічно 4,1 млн людей у світі помирають через надмірне споживання солі. Всесвітній тиждень обізнаності про вживання солі припадає на 12–18 травня 2025 року.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання солі у світі щороку помирає 4,1 млн осіб — майже 10% усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр громадського здоров’я МОЗ України.
Деталі
У 2025 році на 12–18 травня припадає Всесвітній тиждень обізнаності про вживання солі, створений для підвищення уваги до важливості здорового харчування та впливу солі на наше здоров’я. У ЦГЗ МОЗ нагадали про важливість обмеженого вживання солі й можливості комфортного переходу на здоровіший раціон.
Чому слід контролювати споживання солі
Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево-судинних захворювань, а також хвороб нирок. Якщо зменшити кількість солі до прийнятного рівня в раціоні, то це допоможе підтримувати здоров'я серця, покращить загальне самопочуття та сприятиме профілактиці багатьох хронічних хвороб.
Скільки бажано вживати солі
Оптимальна добова норма становить не більше 5 грамів, що становить приблизно одна чайна ложка солі.
Як зменшити кількість солі
- Можна використати
замінники, наприклад, орегано, часник, базилік, куркуму, лимонний сік;
- Не слід солити страви «на автоматі»;
- Варто вживати менше ковбас, твердих сирів і соусів – там солі більше, ніж у чипсах;
- Рекомендується вивчати етикетки і віддавати перевагу продуктам, які містять менше солі або позначку «low sodium»;
- Слід зменшувати вживання солі поступово. За 2–3 тижні рецептори адаптуються, а менш солоні страви можуть здаватися навіть смачнішими, ніж раніше;
- Варто обирати йодовану сіль. Вона допоможе запобігти йододефіциту та його наслідкам для здоров’я.
Нагадаємо
Експерти розповіли про ефективні методи зменшення споживання обробленої їжі в щоденному раціоні. Поради включають планування перекусів, правильне зберігання продуктів та приготування їжі на кілька днів наперед.