Blue Origin Джеффа Безоса повертається в космос після аварії

Blue Origin Джеффа Безоса повертається в космос після аварії

Київ  •  УНН

18 грудня 2023, 08:38  •  39339 перегляди

Read in English

Blue Origin має намір знову запустити свою ракету New Shepard після річної перерви через аварію

Американська компанія Blue Origin планує запустити свою ракету Big Shepard Monday вперше після аварії, що сталася понад рік тому, ознаменувавши повернення фірми, заснованої мільярдером Джеффом Безосом, у космос, пише УНН з посиланням на AFP.

Деталі

Вікно запуску з майданчика на заході Техасу відкриється о 8:30 за місцевим часом (16:30 за Києвом), повідомляє Blue Origin, яка планує вести пряму трансляцію заходу.

У цій місії, відомій як NS-24, буде не екіпаж, а скоріше обладнання для наукових експериментів, більше половини якого Blue Origin розробила спільно з NASA, пише видання.

Під час аварії у вересні 2022 року розгінний ступінь ракети впав на землю, хоча капсульна частина космічного корабля благополучно спустилася на парашутах. Екіпажу на борту не було.

Аварія стала причиною розслідування Федерального авіаційного управління США (FAA), яке у вересні 2023 року завершилося висновком, що причиною аварії стала температура двигуна ракети, яка перевищила заплановану.

FAA доручило Blue Origin внести зміни, щоб дозволити поновлення запусків, зокрема щодо конструкції деяких деталей двигуна.

У неділю FAA підтвердило, що схвалило заявку Blue Origin на відновлення польотів.

Доповнення

Blue Origin використовує свою ракету New Shepard для космічних туристичних польотів з Техасу. На сьогодні у короткі польоти до космосу вирушила 31 людина, включаючи самого Безоса.

Blue Origin конкурує на ринку космічного туризму з Virgin Galactic, заснованою британським мільярдером Річардом Бренсоном.

Але Blue Origin також розробляє важку ракету під назвою New Glenn, перший політ якої заплановано наступного року.