yevrosoiuz-vydiliaie-2-miliony-yevro-na-rozminuvannia-ukrainy-z-dopomohoiu-sobak

Євросоюз виділяє 2 мільйони євро на розмінування України з допомогою собак

 • 28481 переглядiв

ЄС фінансує ініціативу з гуманітарного розмінування України на 2 млн євро. 16 бельгійських малінуа та 8 українських інструкторок пройшли підготовку для пошуку мін на звільнених територіях.

Європейський Союз виділяє 2 мільйони євро на фінансування нової ініціативи з гуманітарного розмінування України. Про це заявила пресслужба представництва ЄС у Києві, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що в рамках цієї ініціативи 16 бельгійських малінуа стануть першими мінно-пошуковими собаками, які будуть задіяні в Україні. Ініціатива фінансується завдяки гранту в розмірі 2 млн євро від Служби зовнішньополітичних інструментів Єврокомісії.

Разом з вісьмома українськими жінками-інструкторками вони пройшли інтенсивну п'ятимісячну підготовку в Камбоджі перед поверненням в Україну.

У відомстві відзначили, що багато з інструкторок раніше вивчали кінологію в Сумському національному аграрному університеті. Під час курсу інструктора мінно-пошукової собаки вони також пройшли підготовку з ручного розмінування.

Ми віримо, що цей інноваційний проєкт може значно прискорити очищення забруднених земель та їх звільнення для цивільного використання

- заявив директор Служби зовнішньополітичних інструментів Європейської Комісії Пітер Вагнер.

Доповнення

В ЄС також пояснюють, що собаки будуть використовуватися на додаток до ручного та механізованого розмінування MAG на звільнених територіях України, зокрема у Миколаївській, Херсонській та Харківській областях.

Очікується, що команди собак допоможуть підвищити швидкість і точність, з якою MAG може виявляти забруднені ділянки, особливо в населених пунктах з густою рослинністю або складним рельєфом.

Зокрема, за певних умов команди технічного розмінування, використовуючи собак, здатні обстежити великі ділянки землі набагато швидше, ніж сапери, виявляючи вибухонебезпечні предмети і допомагаючи підтвердити безпеку ділянки.

Нагадаємо

У Мінекономіки заявили, що Німеччина, Швеція та Бельгія збільшили допомогу на гуманітарне розмінування в Україні на понад 35 мільйонів доларів, а проєкти будуть реалізовані до 2027 року.

Популярні

Новини по темі

Цьогоріч Україна активно нарощує експорт зерна - Reuters

 • 23459 переглядiв