yes-formuie-novu-komandu-komisariv-khto-uviide-do-skladu

ЄС формує нову команду комісарів: хто увійде до складу

 • 101506 переглядiв

Більшість країн ЄС уже висунули кандидатів до нової Єврокомісії. Серед них як нові імена, так і чинні комісари. Ключовими питаннями стануть розширення ЄС і переговори з Україною.

Деякі країни, як Франція і Греція, все ще вирішують, чи відправити їм назад своїх нинішніх комісарів. Проте є нові імена в ЄС, їм належить пройти перевірку. Пише УНН з посиланням на Politico.

Деталі

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн очікує від національних урядів ЄС імена тих, кого вони хочуть бачити в наступній команді комісарів.

Кожна країна отримує одного комісара. Фон дер Ляєн просить кожну країну висунути по одному чоловікові й одній жінці, за винятком тих випадків, коли чинний член комісії залишається на своїй посаді.

Фон дер Ляєн переобрана як президент Єврокомісії: під час затвердження говорила про Україну та розкритикувала Орбанову "місію умиротворення" у москві18.07.24, 15:32

Документи дев'яти країн-членів уже лежать на столі. Це Німеччина та Естонія, що визначилися, а також ще 7 країн, кандидатури яких повинні будуть пройти перевірку у виконавчій владі ЄС і з боку 720 депутатів Європарламенту. Надалі, - офіційна інавгурація.

Які нові імена і хто повертає попереднього чиновника?

  • Іспанія сподівається отримати великий пакет повноважень у галузі енергетики та клімату для міністра екологічного переходу Терези Рібери.
  • Швеція направляє свого міністра ЄС Джессіку Розвалл.
  • Фінляндія направляє депутата Європарламенту Хенну Вірккунен.
  • Словенія висуває колишнього голову Рахункової палати Томажа Веселя.
  • Ірландія висуває міністра фінансів Майкла МакГрата.
  • Чехія висуває кандидатуру міністра промисловості і торгівлі Йозефа Сікели.

Також представники низки країн обирають чиновників, які вже знайомі з цією посадою.  

  • Словаччина повторно висунула кандидатуру виконавчого віцепрезидента Комісії ЄС, відповідального за міжінституційні відносини і «Зелений курс», Мароша Шефчовича, який, таким чином, може отримати свій четвертий мандат поспіль.

Новий прем'єр Естонії обіцяє підтримувати Україну до перемоги у війні з росією23.07.24, 18:11

  • Латвія втретє поспіль ухвалила рішення обрати виконавчого віцепрезидента Комісії ЄС, відповідального за економіку, Валдіса Домбровскіса, який іде у відставку.
  • Хорватія - хоча уряд ще не назвав ім'я Дубравке Шуїце офіційно, однак найімовірніше чиновник буде знову обраний комісаром ЄС.
  • Голландський комісар Вопке Хукстра увійшов до складу Європейської комісії в жовтні в якості заміни кліматичного царя Франса Тіммерманса і повернеться ще на п'ять років, хоча його партія не входить в уряд Нідерландів.
  •  Поки незрозуміло, чи вирішать лідери Франції та Греції відправити назад своїх нинішніх комісарів Тьєррі Бретона і Маргарітіс Схінас.

Доповнення

Франція планує створити економічний супер-портфель, який допоможе керувати промисловою програмою блоку перед обличчям конкуренції з боку США та Китаю. Але Італія також шукає цю роль.

Одне з найважливіших питань полягає в тому, чи вирішить фон дер Ляєн догодити вкрай правому лідеру Джорджії Мелоні? Чи залишить їй більш символічне середземноморське портфоліо, пише Politico.

Контекст України

Пріоритетним завданням Комісії ЄС може стати питання розширення. Переговори про розширення ЄС за рахунок включення України будуть одним із найбільш політично чутливих завдань Комісії, йдеться в матеріалі газети.

Кулеба на зустрічі з головою МЗС Китаю: потрібно завершити війну, відновити мир і прискорити відновлення України24.07.24, 11:59

Популярні

Новини по темі

ЄС формує нову команду комісарів: хто увійде до складу

 • 101506 переглядiв