ukrainu-mozhut-pryiniaty-v-nato-bez-deokupatsii-terytorii-stoltenberh

Україну можуть прийняти в НАТО без деокупації територій - Столтенберг

 • 7559 переглядiв

Колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг припустив сценарій, за якого Україна може стати членом Альянсу, незважаючи на те, що деякі її території залишаться тимчасово окупованими. Про це він заявив в інтерв’ю Financial Times, пише УНН.

Деталі

На думку Столтенберга, у разі членства України є способи розв'язати проблему застосування ст. 5 про колективну безпеку (через що проти вступу України висловлюються США і ФРН), "якщо є лінія, яка не обов'язково є міжнародно визнаним кордоном".

Він нагадав, що США мають гарантії безпеки для Японії, які не поширюються на Курильські острови (Токіо вважає їх японською територією, яку контролює країна-агресор росія).

Крім того, Столтенберг як приклад згадав Західну Німеччину, яка розглядала Східну Німеччину як частину великої Німеччини. Водночас НАТО захищало лише Західну Німеччину, зазначив він.

За словами Столтенберга, "коли є воля, є і способи знайти рішення", але "потрібна лінія, яка визначає, де застосовується ст. 5, і Україна має контролювати всю територію до цього кордону".

Вступ України до НАТО: Зеленський пояснив, чому це потрібно Європі03.10.24, 20:12

Популярні

Новини по темі

За добу "Хезболла" випустила по Ізраїлю понад 200 ракет

 • 6317 переглядiв

Війська рф атакували Запорізьку область - ОВА

 • 9654 переглядiв