ukenru
u-nimechchini-zatrimali-gromadyanina-turechchini-yogo-pidozryuyut-u-shpigunstvi-za-prikhilnikami-gyulena

У Німеччині затримали громадянина Туреччини. Його підозрюють у шпигунстві за прихильниками Гюлена

 • 19396 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Федеральна прокуратура Німеччини взялася за розслідування стосовно громадянина Туреччини за підозрою в шпигунстві за дисидентами на користь турецьких спецслужб. Про це з посиланням на правоохоронців пише німецьке видання Der Tagesspiegel, передає УНН.

Деталі

Було "досить фактичних відомостей" того, що підозрюваний Алі Д. таємно збирав інформацію "про прихильників так званого руху Гюлена, які проживають у районі Кельна" для турецької розвідслужби MIT, повідомили в прокуратурі.

Відзначається, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинувачує ісламський рух турецького проповідника Фетхуллаха Гюлена в невдалому військовий перевороті в липні 2016 року. Прихильники Гюлена, який проживає у вигнанні в США, як зазначається, також піддаються переслідуванням з боку турецької влади за кордоном. З позиції влади Ердогана рух є терористичною організацією, додають у виданні.

Повідомляється, що Алі Д. був гостем у готелі Дюссельдорфа. 17 вересня співробітник готелю зауважив, що у чоловіка є пістолет. Готель попередив поліцію, після чого правоохоронці заарештували Алі Д. і обшукали готель у пошуках зброї і вибухівки.

У результаті у громадянина Туреччини виявили холостий пістолет, а в його кімнаті знайшли 200 бойових патронів. Офіцери поліції також виявили листок паперу, на якому були записані три імені передбачуваних послідовників руху Гюлена, які проживають у районі Кельна.

Джерела в колах безпеки також повідомили Tagesspiegel, що Алі Д., по всій видимості, був правим екстремістом, який, імовірно, повинен був не тільки шпигувати за прихильниками руху Гюлена, а й, можливо, залякувати їх.

Алі Д. має посвідку на проживання в Німеччині з 2005 року, але постійно переміщається між Німеччиною і Туреччиною. Постійно він перебуває в Німеччині приблизно з жовтня 2020 року.

Доповнення

Після спроби державного перевороту десятки тисяч людей перебували під вартою в очікуванні суду, а державні службовці, військовослужбовці та інші особи були звільнені або відсторонені від посади. Понад 20 тисяч осіб були вигнані з турецьких збройних сил.

Ще в 2019 році стало відомо, що Україна допомагала Туреччини в "боротьбі" з організацією проповідника Гюлена. Наприклад, уже в січні 2021 року стало відомо, що Україна видала Туреччині двох "гюленістів". У Freedom Housе розкритикували Україну за їх депортацію до Туреччини.

Гюлен заперечує причетність до спроби державного перевороту, у результаті якої було вбито близько 250 осіб, не рахуючи путчистів. Колишній союзник Ердогана, він з 1999 року живе в американському штаті Пенсільванія.

Туреччину засудили Захід і правозахисні групи за репресії, чистки і підрив незалежності судів після спроби державного перевороту. Критики звинувачують уряд у використанні інциденту як приводу для того, щоб змусити замовкнути опозицію в країні.

Уряд країни заявляє, що чистки і арешти відповідають верховенству закону і спрямовані на те, щоб прибрати прихильників Гюлена з державних установ та інших верств суспільства.

Українські Національні Новини

Новини Світу