rosiia-vytratyla-100-milioniv-yevro-na-sproby-zirvaty-referendum-moldovy-shchodo-vstupu-do-yes

росія витратила 100 мільйонів євро на спроби зірвати референдум Молдови щодо вступу до ЄС

 • 11938 переглядiв

росія вже витратила близько 100 мільйонів євро на спроби зірвати президентські вибори та референдум щодо вступу Молдови до Євросоюзу. Про це заявила віцепрем'єр-міністр країни Крістіна Герасимова, пише Bloomberg, передає УНН.

Деталі

Герасимова, яка відповідає за європейську інтеграцію Молдови, попередила - якщо росії вдасться зірвати референдум через підкуп виборців, то вона зможе експортувати таку тактику деінде. 

Для наших партнерів має бути зрозуміло одне: ми є полігоном для випробування нових методів — і все, що спрацює в Молдові, буде використано і в інших країнах

- підкреслила Герасимова. 

За її словами, пріоритетом росії є не дати Молдові стати членом ЄС, поширюючи наратив про те, що поворот до Брюсселя рівнозначний вибору війни.

130 тисяч голосів за 15 мільйонів доларів: Молдова звинувачує рф у підкупі виборців напередодні референдуму щодо ЄС03.10.24, 20:09

Молдовська посадовиця розповіла, що росія вклала близько 100 мільйонів євро у спроби зірвати плани Молдови щодо вступу до ЄС. Йдеться зокрема про дезінформацію, дестабілізаційні операції та підкуп виборців.

Герасимова зазначила, що кремль розглядає проросійський уряд у Молдові як важливий інструмент у війні проти України, з огляду на російську військову присутність у сепаратистському регіоні Придністров’я.

Ставки в Молдові для росії досить високі — вони хочуть зберегти Молдову в сірій зоні

Доповнення

Окрім того, начальник поліції Молдови Віорел Чернаутяну попередив про безпрецедентні спроби Кремля зруйнувати демократичні інститути.

За його словами, правоохоронці викрили операцію, яка передбачала залучення 300 "оперативників" для організації протестів, координованих угрупованнями, що були пов’язані з екслідером ПВК "Вагнер" пригожиним.

Нагадаємо

Молдова проведе референдум 20 жовтня 2024 року щодо внесення євроінтеграції до своєї Конституції, що відкриє шлях до вступу в ЄС.

Популярні

Новини по темі

Де в світі найдешевший та найдорожчій бензин: інфографіка

 • 92709 переглядiв

Заступниця держсекретаря США прибула до Києва: що відомо

 • 12687 переглядiв

Глава НАТО оголосив про "значну" військову допомогу Україні

 • 11432 переглядiв

Ухилянт Шабунін займеться реформуванням ДБР - ЗМІ

 • 14230 переглядiв