rf-ta-kitay-zablokuvali-stvorennya-novikh-morskikh-okhoronyuvanikh-rayoniv-v-antarktitsi

рф та Китай заблокували створення нових морських охоронюваних районів в Антарктиці

 • 65296 переглядiв

КИЇВ. 31 жовтня. УНН. В Австралії завершилося 42-е засідання Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики. Україна впродовж 2023-го та 2024 років головує у Комісії. Про це повідомили на сайті Національного арктичного наукового центру, передає УНН.

Деталі

Під час зборів учасники Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (26 держав та ЄС) визначають:

  • акваторії, де можна ловити промислові види риби, антарктичний криль тощо, а також ліміти вилову;
  • акваторії, де не можна нічого ловити, – морські охоронювані райони.

Наразі у водах Антарктики є 2 морські охоронювані райони:

  • на шельфі Південних Оркнейських островів (створений 2009 року),
  • в морі Росса (створений 2016 року і нині найбільший у світі, площею понад 400 тис. кв. км).

Для України під час головування в Комісії пріоритетом є створення мережі моніторингових ділянок для нових морських охоронюваних районів. Зокрема, в районі Антарктичного півострова, в акваторії поблизу станції “Академік Вернадський”.

На попередніх засіданнях українська сторона представила відповідну концепцію, до якої, попри загальне схвалення, Китай висловив низку зауважень. Цьогоріч українська делегація поінформувала про певний прогрес у питанні посилення обґрунтування створення моніторингових ділянок, але Китай свої зауваження не зняв. Росія промовчала щодо моніторингових ділянок біля нашої станції, але разом з Китаєм висловилась проти всіх запропонованих морських охоронюваних районів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія гальмує створення заповідної території Антарктики – The Guardian

У Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики рішення приймаються консенсусом, тож за них мають проголосувати всі учасники. Проте з року в рік Китай та рф блокують питання створення морських охоронюваних районів як недостатньо обґрунтоване. Теперішнє засідання не стало винятком.

Доповнення

Водночас головування в Комісії дає Україні можливість ще потужніше привернути увагу міжнародної спільноти до повномасштабної збройної агресії росії проти України. Українська делегація, до якої увійшли і представники НАНЦ, повідомила учасників про історію та нові наслідки цього вторгнення. Україну підтримали та висловились про необхідність негайного виведення з нашої території військ держави-агресора делегації США, Європейського Союзу та його країн-членів, Великої Британії, Австралії, Нової Зеландії, Японії, Уругваю.

Довідково

Україна є активною стороною Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики як в аспекті промислового рибальства, так і в справі вивчення морських живих ресурсів Антарктики. Протягом тривалого періоду Національний антарктичний науковий центр бере участь у програмі Комісії з екосистемного моніторингу. Вона дозволяє відстежувати стан популяцій пінгвінів, оцінювати стан запасу антарктичного криля та вплив кліматичних змін.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    До кінця тижня будуть новини про вступ України до ЄС – Кулеба

     • 122714 переглядiв

    У Барселоні вперше пройшла екскурсія для нудистів

     • 78390 переглядiв

    В Миколаївській області вибухи, працює ППО

     • 42521 переглядiв