ukenru
posly-yes-ne-zmohly-zatverdyty-uhodu-shchodo-prodovzhennia-liberalizatsii-torhivli-dlia-ukrainy-poprosyly-shche-chasu-politico

Посли ЄС не змогли затвердити угоду щодо продовження лібералізації торгівлі для України, попросили ще часу - Politico

 • 26884 переглядiв

Посли ЄС не змогли схвалити продовження заходів з лібералізації торгівлі для України напередодні саміту лідерів блоку, через занепокоєння деяких країн щодо впливу на їхні сільськогосподарські ринки, обговорять це питання на своїй черговій зустрічі наступного тижня.

Посли ЄС сьогодні не змогли схвалити рішення стосовно продовження заходів щодо лібералізації торгівлі для України ще на рік, що загрожує затьмарити саміт, на якому лідери країн блоку хочуть поновити обіцянки політичної, військової та економічної підтримки Україні, повідомляє у середу Politico, пише УНН.

Деталі

Посли ЄС мали затвердити попередню угоду, укладену між інституціями вночі. 

"Але кілька країн відмовилися, попросивши більше часу для оцінки наслідків угоди", - пише видання з посиланням на двох європейських дипломатів та одного чиновника ЄС.

Видання вказує, що це "небажаний поворот" напередодні саміту ЄС у четвер, на якому лідери хочуть продемонструвати солідарність з Україною, водночас намагаючись не роздратувати впливових виборців, у тому числі протестуючих фермерів, які можуть вплинути на ситуацію на червневих європейських виборах.

Компроміс, досягнутий переговорниками з Ради ЄС, Європейського парламенту та Єврокомісії, вказує видання, "розширить обмеження на імпорт, щоб охопити чотири додаткові сільськогосподарські продукти, і вимагатиме від виконавчої влади ЄС діяти швидше у разі різкого зростання імпорту".

"До полегшення Києва", зазначає видання, "переговорники ЄС також вирішили не розширювати базовий період 2022-2023 років для розрахунку стелі, включивши до нього 2021 рік, коли імпорт з України до ЄС був набагато нижчим".

Але це була червона лінія для Парижа, заявив у середу вранці міністр сільського господарства Франції Марк Фесно.

"Угода, як і раніше, не така, якою ми хотіли її бачити", - сказав Фесно. Він додав, що солідарність з Україною не повинна здійснюватись "за рахунок надмірної дестабілізації" європейських ринків.

Ці зауваження підтвердили раніше опубліковане виданням про те, що Франція приєдналася до Польщі та закликала до подальших обмежень на імпорт української продукції.

"Уряди по всій Європі знаходяться під політичною облогою з боку протестувальників, які заявляють, що не можуть конкурувати з дешевим імпортом через дорожнечу зеленої бюрократії ЄС", - пише видання.

"Посли обговорять це питання на своїй черговій зустрічі наступного тижня", - зазначається у публікації.

Як вказано, "хоча це рішення ускладнює процес, учасники переговорів все ще сподіваються, що заходи будуть узгоджені до закінчення терміну їхньої дії на початку червня".

20.03.24, 09:29 • [views_0]