po-rehionakh-ukrainy-rozpodilyly-ponad-16-tysiach-kursiv-dlia-bezoplatnoho-likuvannia-virusnoho-hepatytu-c

По регіонах України розподілять понад 16 тисяч курсів для безоплатного лікування вірусного гепатиту C

 • 27588 переглядiв

Кожен пацієнт може пройти швидкий тест у свого сімейного лікаря безоплатно. Тест виявляє антитіла до ВГ у середньому з четвертого-шостого тижня з моменту інфікування.

Між регіонами України розподілили 16 160 курсів для безплатного лікування вірусного гепатиту С, це - 92% від загальної потреби 2023 року. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає УНН.

Деталі 

У грудні минулого року в середині областей почали перерозподіл препаратів, аби полегшити "маршрут пацієнта", який триватиме до кінця місяця. Залишок препаратів, 8%, в Україну доставлять до кінця лютого.

Зокрема, у другому півріччі 2023 року до послуг зі скринінгу та лікування вірусних гепатитів було залучено 1 330 закладів охорони здоров’я в різних областях. Саме до цих ЗОЗ було налагоджено постачання препаратів та тест-систем для скринінгу ВГВ і ВГС, закуплених коштом держбюджету.

Випадок гепатиту А виявили на Київщині21.11.23, 10:08

Йдеться про 1,4 млн тест-систем для скринінгу ВГ: 727 360 тестів для виявлення вірусного гепатиту С та 670 420 тестів для виявлення вірусного гепатиту В було поставлено до всіх регіонів України. У комплексі ці кроки дозволили охопити лікуванням більше ніж 3 500 пацієнтів із вірусним гепатитом В та 16 000 пацієнтів із вірусним гепатитом С

- резюмували в МОЗ.

Доповнення 

У МОЗ наголосили, що пацієнт має змогу безкоштовно пройти швидкий тест у свого сімейного лікаря. Він виявляє антитіла до вірусних гепатитів у середньому з четвертого-шостого тижня з моменту інфікування. Точність такого тесту - приблизно 99%.

Щоб пройти діагностику або почати лікування, необхідно звернутися до сімейного лікаря чи найближчої амбулаторії. Потім пацієнтові лікар надасть направлення до спеціалізованої установи. Там можна буде пройти додаткові обстеження чи лікування.

МОЗ організувало майже 200 медичних евакуацій до європейських клінік від початку великої війни23.11.23, 01:44

Міністерство також нагадало про "маршрут пацієнта", якщо в лікуванні відмовлено:

  • у разі повідомлення про відсутність ліків у медичному закладі потрібно звернутися до головного лікаря для уточнення інформації та з’ясування причини;
  • якщо головний лікар не може надати інформацію, необхідно звернутися до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я у вашій області;
  • якщо у лікуванні відмовили на рівні структурного підрозділу з питань охорони здоров’я - варто повідомити про це фахівцям Центру громадського здоров’я МОЗ України, офіційно звернувшись на електронну пошту info@phc.org.ua.

У разі неможливості отримати препарати в області за місцем проживання та у випадку відсутності залишків препаратів пацієнт може звернутися до ЗОЗ інших областей. Інформація про наявні залишки препаратів розміщується на сайті ЦГЗ за посиланням.

Нагадаємо

У 2023 році в Україні було проведено 585 трансплантацій органів, що свідчить про збільшення кількості різних типів трансплантацій та включення трансплантаційних пакетів у національну програму охорони здоров'я.

Володимир Омельченко

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    Обмежень на пересування українців у ЄС немає – МЗС

     • 100818 переглядiв