ukenru
ombudsmen-ukrayinskiy-politvyazen-servet-gaziyev-yakogo-utrimuyut-v-rf-u-kritichnomu-stani

Омбудсмен: український політв’язень Сервет Газієв, якого утримують в РФ, у критичному стані

 • 19732 переглядiв

КИЇВ. 25 травня. УНН. Стан здоров’я українського політв’язня Сервета Газієва, який утримується у “ФКУ СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области”, — критичний. Про це Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

Деталі

За словами Денісової, кримський татарин, інвалід 2-ї групи, скаржиться на загострення хронічних хвороб: ниркову недостатність та ішемічну хворобу серця.

Крім того, через сильний біль у спині Сервет Газієв з березня не може брати участь в судових засіданнях, які проходили у Південному окружному військовому суді. Під час останніх п’яти засідань Сервету викликалася швидка допомога. Лікарі констатувала неможливість його участі у суді та рекомендували суворий постільний режим.

Особисті звернення та звернення адвоката до адміністрації СІЗО щодо надання необхідної медичної допомоги та проведення кваліфіковано огляду лікарями ігноруються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український політв'язень Вигівський має намір оголосити голодування: "втратив надію повернутися живим"

Через це Сервет Газієв страждає від нестерпного болю, що прирівнюється до катування і нелюдського поводження та порушує статтю 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Омбудсмен наголошує, що неможливість брати участь у судових засідання порушує його право на ефективний юридичний захист.

Цитата

"Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою невідкладно відновити порушені права Сервета Газієва, зокрема, забезпечити йому необхідну медичну допомогу, в тому числі госпіталізувати в стаціонар медзакладу, де провести медичне обстеження і подальше лікування, а також сприяти в обранні іншого запобіжного заходу, не пов'язаного з взяттям під варту, через критичний стан здоров'я громадянина України", - йдеться у повідомленні.

Додамо

Також Денісова звернулася до Генерального прокурора РФ Ігоря Краснова з вимогою надати правову оцінку злочинним діям з боку адміністрації СІЗО-5 міста Ростова-на-Дону та притягнути винних до кримінальної відповідальності.

"Вкотре закликаю міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ та вимагати негайного звільнення усіх бранців Кремля", - резюмувала вона.

Нагадаємо

Сервет Газієв і ще 24 активіста звинувачуються у причетності до ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір", визнаної у Росії терористичною, але діючою без обмежень на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

18 липня 2019 року Європейський парламент прийняв резолюцію, у якій є заклик до Росії звільнити всіх українських політв'язнів, включаючи фігурантів даної кримінальної справи.

Українські Національні Новини

Суспільство