minekonomiky-prezentuvalo-proiekt-natsplanu-z-enerhetyky-ta-klimatu-yakyi-sinkhronizuie-ukrainski-tsili-z-yevropeiskym-zelenym-kursom

Мінекономіки презентувало проєкт Нацплану з енергетики та клімату, який сінхронізує українські цілі з Європейським зеленим курсом

 • 19202 переглядiв

Україна представила проект Національного плану з енергетики та клімату, який синхронізує національні енергетичні та кліматичні зобов'язання з Європейським зеленим курсом.

Під час Міжнародної конференції з відновлення України (URC–2024) заступник міністра економіки України Олексій Соболев презентував проєкт Національного плану з енергетики та клімату (НПЕК) до 2030 року, пише УНН.

Деталі

Вказується, що Національний план з енергетики і клімату є ключовим стратегічним документом, який має інтегрувати екологічні, енергетичні та економічні аспекти для досягнення стійкого розвитку України до 2030 року. Цей план також є відповіддю на вимоги європейських партнерів.

Під час виступу на панелі "Зелений перехід як бізнес-кейс" Олексій Соболев повідомив, що цей документ був створений у відповідь на зобов'язання, взяті урядом на конференції з відновлення, яка відбулася в Лондоні у 2023 році. Україна успішно виконала це завдання менше ніж за рік, тоді як більшість країн ЄС розробляють подібні плани протягом 1,5-2 років.

Він також підкреслив, що розробка НПЕК відбувалася з повною прозорістю та за участю всіх зацікавлених сторін. Понад 1500 учасників взяли участь у дискусіях на національному та регіональному рівнях. Відбулися консультації з сусідніми країнами, включаючи Польщу та Молдову, і план було представлено Європейській Комісії та Секретаріату Енергетичного Співтовариства. Заступник міністра економіки наголосив, що НПЕК відображає не тільки урядову позицію, але й думку громадськості.

Вперше ми зібрали наші національні енергетичні та кліматичні зобов'язання в одному документі. Відтепер ці політики будуть синхронізовані та узгоджені з політикою та цілями Європейського зеленого курсу. Незважаючи на війну та всі пошкодження енергетичної інфраструктури, Україна прагне рухатися до зеленого відновлення та декарбонізації. Україна дотримуватиметься принципу "Енергоефективність понад усе", а енергетична безпека буде невід'ємною частиною як нашої енергетичної, так і кліматичної політики

– наголосив Олексій Соболев.

Соболев підкреслив, що реалізація стратегії, закладеної у Національному плані з енергетики і клімату, вимагатиме суттєвих інвестицій, які неможливо зібрати виключно в межах України. Він зазначив, що необхідно отримати зобов'язання від міжнародних партнерів щодо підтримки цієї ініціативи.

Нагадаємо

ЄС мобілізує 1000 електрогенераторів зі свого кризового резерву rescEU для забезпечення аварійного енергопостачання Україні.

Україна та Британія розпочинають співпрацю у сфері зелених інновацій в енергетиці03.05.24, 17:32 • [views_19975]

Ірина Колеснік

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Google обрав перші українські стартапи для фінансування

     • 12949 переглядiв