ukenru
kabmin-shmigalya-znovu-sprobuye-skhvaliti-svoyu-programu-diy-u-radi

Кабмін Шмигаля знову спробує схвалити свою програму дій у Раді

 • 13216 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. Кабінет міністрів планує подати на розгляд парламенту оновлену програму діяльності уряду, яка дасть Кабміну імунітет на рік, уже цієї осені. Про це на пресконференції повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, якого цитує пресслужба уряду, пише УНН.

Він зазначив, що програма була розроблена і затверджена постановою Кабінету міністрів України.

Цитата:

"Зараз ми її оновили, і цієї осені плануємо подавати на розгляд парламенту. Вона включає в себе передвиборчі обіцянки Президента, наші міжнародні зобов’язання та виконання запланованих реформ", — сказав Шмигаль.

Також Шмигаль розповів, що "загалом уряд працює над впровадженням понад 20 реформ".

Доповнення

Минулий рік уряд пропрацював без затвердженої програми своєї діяльності. Після кількох спроб її внесення у парламент з боку уряду - нардепи документ так і не затвердили. У червні 2020 року уже доопрацьовану програму підтримали 207 народних депутатів при мінімально необхідних 226. Це означає, що уряд працює без імунітету. Тоді Шмигаль виправдовував відсутність підтримки з боку ВР тим, що нібито "у депутатів були побоювання, що під час коронакризи раптом доведеться швидко міняти якогось міністра, а це буде неможливо". Він назвав це "основним каменем спотикання", а рішення парламенту - "політичним".

Під час обговорення її критикували практично всі фракції та депутатські групи. Не обійшла це стороною і монобільшість. Зокрема, нардеп від "Слуги народу" Тетяна Циба тоді казала, що для відхилення програми уряду є кілька причин. З її слів, "дехто в комітетах не погодив програму, оскільки не все з їхніх пропозицій було враховано". "Були інші претензії - у частини депутатів щодо "не конкретності“ програми. Гасла - це добре, але ж де цифри", - пояснила тоді Циба позицію своїх колег у коментарі для ЗМІ.

Щодо цифр, то зокрема в економічному напрямку, за який відповідає уряд, під кінець минулого року труднощі виникали з фінансуванням незахищених статей бюджету. Невиконання плану видатків за 2020 рік сягнуло 5% - понад 67 млрд грн, повідомляли у Рахунковій палаті. Загалом рік було завершено скороченням економіки України на 4%. Однак, рік був "пандемічним", і погані результати показала не лише Україна. Зокрема, як відзначив голова Ради НБУ Богдан Данилишин, таке падіння економіки України у 2020 році стало близьким до середнього у порівнянні з іншими країнами Центральної та Східної Європи – Польщею (-2,8%), Чехією (-5,6%), Угорщиною (-5,1%), Румунією (-3,9%), Росією (-3,1%).

Українські Національні Новини

Політика