brytaniia-peredaie-suverenitet-nad-ostrovamy-chahos-mavrykiiu-viiskova-baza-zalyshytsia

Британія передає суверенітет над островами Чагос Маврикію: військова база залишиться

 • 9838 переглядiв

Велика Британія оголосила, що відмовляється від суверенітету над віддаленою, але стратегічно важливою групою островів в Індійському океані після більш ніж пів століття, пише УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Угода, яка була досягнута після багатьох років переговорів, передбачає передачу Великою Британією островів Чагос Маврикію в історичному кроці.

Сюди входить тропічний атол Дієго-Гарсія, який використовується урядом США як військова база для своїх кораблів ВМС та дальніх бомбардувальників.

Оголошення, зроблене у спільній заяві прем'єр-міністрів Великої Британії та Маврикія у четвер, завершує десятиліття часто напружених переговорів між двома країнами щодо островів.

База США та Великої Британії залишиться на Дієго-Гарсія - ключовий фактор, що дозволяє угоді просуватися вперед у період зростаючого геополітичного суперництва в регіоні між західними країнами, Індією та Китаєм.

"Згідно з умовами цього договору Сполучене Королівство погодиться з тим, що Маврикій має суверенітет над архіпелагом Чагос, включаючи Дієго-Гарсію", - ідеться у заяві прем'єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера та прем'єр-міністра Маврикія Правінда Джагнота.

"Водночас обидві наші країни віддані необхідності... забезпечити довгострокову, безпечну та ефективну роботу існуючої бази на Дієго-Гарсія, яка відіграє життєво важливу роль у регіональній та глобальній безпеці", - сказано у заяві.

Договір також "усуне помилки минулого та продемонструє відданість обох сторін підтримці добробуту жителів Чагосу", - ідеться у заяві.

Маврикій тепер зможе запустити програму переселення на островах Чагос, окрім військової бази острова Дієго-Гарсія.

Угода все ще підлягає остаточному погодженню договору, але обидві сторони пообіцяли завершити її якнайшвидше.

Нагадаємо

Карибська держава Барбадос з 30 листопада 2021 року перестала підкорятися британській короні, перетворившись на республіку. 20 жовтня того року у Барбадосі обрали першого президента острова. Ним стала генерал-губернатор Сандра Мейсон.

Популярні

Новини по темі

У роботі Telegram стався збій: на що скаржаться

 • 10473 переглядiв