brytaniia-khoche-pidirvaty-monopoliiu-rosii-na-rynku-uranovoho-palyva

Британія хоче підірвати монополію Росії на ринку уранового палива

 • 25983 переглядiв

Великобританія надає 196 мільйонів фунтів стерлінгів компанії Urenco Ltd для будівництва заводу з виробництва високоякісного палива з низькозбагаченого урану (HALEU), що має на меті підірвати монополію Росії на ринку HALEU, який має вирішальне значення для нових малих ядерних реакторів.

Велика Британія активізувала зусилля щодо подолання монополії Росії на ринку уранового палива, яке, як очікується, відіграватиме ключову роль у забезпеченні енергією нового покоління невеликих реакторів заводського виготовлення. Про це пише Bloomberg, передає УНН.

Деталі

Кремлівський атомний гігант "Росатом" в даний час є єдиним у світі комерційним постачальником високопробного низькозбагаченого урану, відомого як HALEU. Ця паливна суміш містить більш високу концентрацію ізотопів урану, необхідних підтримки розподілу, що вимагає від підприємств більш рідкісної перезаправки і потенційно знижує експлуатаційні витрати.

Уряд Великобританії виділить 196 мільйонів фунтів стерлінгів (246 мільйонів доларів) компанії Urenco Ltd., британсько-голландсько-німецькому консорціуму, який є другим у світі найбільшим виробником збагаченого урану, на будівництво лінії виробництва HALEU на підприємстві в Капенхерсті.

Підтримка компанії Urenco у будівництві заводу зі збагачення урану тут, у Великій Британії, означає, що ми станемо першою європейською країною за межами Росії, яка вироблятиме сучасне ядерне паливо

сказала міністр енергетичної безпеки Клер Коутіньо.

Після початку повномасштабної війни в Україні активізувалися зусилля щодо диверсифікації ланцюжків постачання урану. Хоча "Росатом" залишається найбільшим у світі постачальником ядерного палива та технологій, дедалі більше країн вкладають кошти у розвиток власних потужностей.

Для відновлення після атак: Британія внесе до Фонду підтримки енергетики 23 млн євро08.05.24, 20:34

Популярні

Новини по темі

США готують нові пакети військової допомоги Україні

 • 20531 переглядiв

Вірменія відмовилася від фінансування ОДКБ у 2024 році

 • 22486 переглядiв

Зеленський призначив 116 нових суддів до місцевих судів

 • 22727 переглядiв