ukenru
baiden-hovoryv-telefon-iz-si-vyslovyv-zanepokoiennia-z-pryvodu-pidtrymky-kytaiem-rosii-ta-nespravedlyvoi-torhovelnoi-polityky-knr

Байден говорив телефон із Сі: висловив занепокоєння з приводу підтримки Китаєм росії та "несправедливої" торговельної політики КНР

 • 37827 переглядiв

Байден висловив Сі занепокоєння щодо підтримки Китаєм війни росії проти України, несправедливої торговельної політики та неринкових економічних практик, що шкодять американським робітникам.

Президент США Джо Байден і президент Китаю Сі Цзіньпін провели першу від листопада телефонну розмову. Під час цих перемовин Байден висловив занепокоєння Сі щодо підтримки Китаєм війни росії проти України, й "несправедливої" торгової політики Китаю. Про це йдеться у пресрелізі Білого Дому по факту розмови, передає УНН.

Він висловив занепокоєння щодо підтримки КНР оборонно-промислової бази росії та її впливу на європейську та трансатлантичну безпеку, а також наголосив на непохитній прихильності Сполучених Штатів повній денуклеаризації Корейського півострова.

– йдеться у заяві Білого Дому.

Деталі

Згідно із заявою Білого дому, президент США Джо Байден під час розмови з президентом Китаю Сі Цзіньпіном у вівторок висловив занепокоєння з приводу того, що Вашингтон назвав "несправедливою торговельною політикою та неринковою економічною практикою" Китаю. А також запропонував способи управління конкуренцією, аби уникнути конфліктів і зберегти відкриті комунікації між країнами.

Президент Байден також висловив триваючу стурбованість несправедливою торговою політикою КНР і неринковою економічною практикою, яка завдає шкоди американським робітникам і сім’ям. Президент підкреслив, що Сполучені Штати продовжуватимуть вживати необхідних заходів, щоб запобігти використанню передових технологій США для підриву нашої національної безпеки, без необґрунтованого обмеження торгівлі та інвестицій.

– йдеться у повідомленні.

Байден також використав цей дзвінок, аби підтвердити підтримку США "політики Єдиного Китаю" Пекіна та ще раз підкреслити важливість миру та стабільності в Тайванській протоці, де у травні має відбутись інавгурації президента Тайваню.

Обидва лідери привітали поточні зусилля щодо підтримки відкритих каналів зв’язку та відповідального управління відносинами за допомогою дипломатії високого рівня та консультацій на робочому рівні впродовж наступних тижнів і місяців, у тому числі під час майбутніх візитів держсекретаря Єллен і міністра Блінкена.

Додатково

У листопаді Байден і Сі домовилися відновити військовий зв’язок і співпрацювати для обмеження виробництва фентанілу. Вони не розмовляли по телефону з липня 2022 року. Після зустрічі в листопаді Байден сказав журналістам, що не змінив своєї думки про те, що Сі є диктатором. Цей коментар неабияк розлютив Китай.

Крім того, адміністрація Байдена ввела заборону на продаж певних технологій китайським компаніям, посилаючись на ризики для національної безпеки. А Китай в свою чергу звинуватив Вашингтон у створенні зброї в економічних і торгових питаннях.

Занепокоєння щодо Тайваню

Китай вважає Тайвань, самоврядний острів з демократичними виборами, частиною своєї території і нещодавно відмовився від формулювання "мирного возз’єднання" зі свого бюджету. Тайвань рішуче заперечує проти претензій Китаю на суверенітет і каже, що лише жителі острова можуть вирішувати своє майбутнє.

Чинний віцепрезидент Тайваню Лай Чін-те, якого Пекін вважає сепаратистом, став президентом у січні, і Пекін посилив тиск на Тайвань перед інавгурацією в травні.