Запаси газу в Європі досягли зимового рівня на два місяці раніше від плану - Bloomberg

Запаси газу в Європі досягли зимового рівня на два місяці раніше від плану - Bloomberg

Київ  •  УНН

22 серпня 2024, 03:40  •  17285 перегляди

Read in English

Європейські газові сховища заповнені на 90%, що дозволяє впевнено увійти в зиму. Це досягнуто на 2 місяці раніше плану, але ризики перебоїв у постачанні залишаються через ситуацію з росією та Норвегією.

Запаси газу в європейських сховищах сягнули 90%, що дає змогу ЄС впевнено увійти в зимовий сезон. Такого результату було досягнуто більш ніж на два місяці раніше запланованого терміну. Про це повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що хоча рівень заповнювання сховищ дещо нижчий, ніж в аналогічний період минулого року через сповільнені літні поставки, він все ще значно перевищує середні показники за останні п'ять років.

Водночас зауважується, що Європа, як і раніше, перебуває під загрозою раптових перебоїв у поставках. Європейські країни досі обговорюють, як вони можуть замінити російські трубопровідні потоки після того, як наприкінці року спливе термін дії транзитної угоди між москвою і Києвом.

Крім того, Норвегія, яка є найбільшим постачальником газу в Європу, вступила в період масштабного технічного обслуговування, що викликає стурбованість серед трейдерів. Як зазначив аналітик компанії Rystad Крістоф Хальсер, будь-які непередбачувані затримки або продовження термінів техобслуговування можуть спричинити нервозність на ринку.

За словами експерта, поставки з Норвегії відіграють особливу роль, оскільки Європа поступово скорочує імпорт скрапленого природного газу, додав він.

Нагадаємо

Поставки російського СПГ до Франції зросли більш ніж удвічі за перше півріччя поточного року. Французькі компанії імпортували майже 4,4 млрд куб. м російського СПГ, що робить Францію найбільшим імпортером в ЄС.

Будівництво нового газопроводу з росії до Китаю зупинили щонайменше на декілька років - ЗМІ 19 серпня 2024, 16:41 • 16235 переглядiв