Всесвітній день зору, День працівників стандартизації та метрології України, Міжнародний день каші. Що ще можна відзначити 10 жовтня

Всесвітній день зору, День працівників стандартизації та метрології України, Міжнародний день каші. Що ще можна відзначити 10 жовтня

Київ  •  УНН

10 жовтня 2024, 03:03  •  37440 перегляди

Read in English

У другий четвер жовтня відзначається Всесвітній день зору, присвячений боротьбі з офтальмологічними захворюваннями. За даними досліджень, 285 млн людей у світі мають порушення зору, а 39 млн повністю втратили зір.

Сьогодні, у другий четвер жовтня, у багатьох країнах проводяться різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня зору, пише УНН.

Подія присвячена проблемам боротьби з офтальмологічними захворюваннями, забезпечення якісної медичної допомоги для виявлення порушень на ранніх стадіях.

Згідно деяких досліджень, у 285 мільйонів людей в усьому світі спостерігаються порушення зору. 39 мільйонів людей повністю позбавлені можливості бачити.

За статистикою, на планеті кожні п’ять секунд втрачає зір одна людина, а щохвилини – одна дитина.

Найвразливішими до офтальмологічних захворювань є діти шкільного віку, у яких спостерігається короткозорість або далекозорість. А також особи після 40 років з глаукомою та катарактою.

В 2009 році у Великій Британії вперше відсвяткували День каші. Подія, під час якої збирають кошти для допомоги країнам, населення яких страждає від голоду, досить швидко стала популярною у багатьох країнах світу. 

Найбільш калорійною кашею вважається манка. У 100 грамах манки міститься 331 калорій. Окрім того ця каша насичена калієм та вітаміни В1, В2. Водночас, найбільш ситною кашею є вівсянка. 100 грамів вівсянки містить 15 грамів протеїну, що є чвертю добової потреби людини. Окрім того вівсянка містить найбільше цинку серед усіх каш, вживання якої на 10% зменшує ризики захворіти на рак товстої кишки.

З 2010 року 10 жовтня у багатьох країнах світу відбуваються заходи з нагоди Всесвітнього дня безхатьків.  

За оцінками спеціалістів, у світі нині нараховується більше 100 мільйонів безхатьків, і ця цифра постійно зростає. Щороку більше двох мільйонів дітей опиняються на вулиці та стають безпритульними.

Мета сьогоднішньої події - привернути увагу громадськості до проблем осіб, які в силу різних соціально-побутових причин опинились без даху над головою.

Найкращий спосіб долучитися до неї — передати допомогу організаціям, які опікуються безхатьками.

Захисники тварин та усі небайдужі сьогодні долучаються до заходів з нагоди Всесвітнього дня обізнаності про дорожньо-транспортні пригоди за участю тварин.

За статистикою, 25% тварин гинуть на місці після зіткнення з транспортним засобом. Але у 75% є шанси на виживання за умови, що їм якнайшвидше буде надана необхідна допомога. Потенційний рівень смертності від ДТП складає близько 70 мільйонів тварин на рік.

В Україні з 2002 року 10 жовтня відзначають День працівників стандартизації та метрології.

Саме у жовтні 1901 року у Харкові була відкрита перша на території сучасної України палата, де проводили вивірку та таврування торговельних ваг та мір.

За церковним календарем 10 жовтня День пам’яті мучеників Євлампія та Євлампії.

Брат з сестрою жили у 4-му столітті у місті Никодима. Коли посилилися гоніння на християн Євлампія схопили, і почали катувати аби він зрікся Господа. Коли Євлампія дізналася про страждання брата, то теж прибігла до суду.

За переказом брат з сестрою мужньо витримали усі тортури. Евлампію відрубали голову, а Євлампія одразу ж після цього померла від горя.

Іменини сьогодні святкують Євлампій, Віктор, Герман, Михайло, Петро, Федір, Євлампія, Акіліна, Февронія.