Від початку повномасштабного вторгнення росія майже 2 тисячі разів атакувала медзаклади України - ВООЗ

Від початку повномасштабного вторгнення росія майже 2 тисячі разів атакувала медзаклади України - ВООЗ

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 17:37  •  18379 перегляди

Read in English

ВООЗ зафіксувала 1940 атак на медичну систему України з початку повномасштабного вторгнення Росії. У 2024 році спостерігається збільшення кількості жертв та поранених серед медичних працівників та пацієнтів.

Від початку повномасштабного вторгнення росії, лише офіційно зафіксовано 1940 атак на медичну систему України. Про це йдеться у звіті Всесвітньої організації охорони здоровʼя, передає УНН.

Деталі 

У ВООЗ підкреслюють, що грудня 2023 року атаки на медичну систему України відбуваються майже щодня.

Вже понад 2,5 роки 86% усіх таких атак припадає на медичні установи, причому значна їхня частина відбувається із застосуванням важкого озброєння

 - додають в організації.

ВООЗ підкреслює, що статистика у 1940 атак - найвищий показник, який вона коли-небудь реєструвала в будь-якій надзвичайній світовій гуманітарній ситуації.

Відповідно до даних організації, 42% усіх атак на медсистему України з 2022 року були спрямовані на первинну медичну допомогу. Водночас у 2024 році найбільша кількість поранень і смертей припала на вторинну медичну допомогу: кожен пʼятий випадок закінчився травмою.

Відзавтра лікарня у Мирнограді на Донеччині перестане приймати хворих на тлі посилених обстрілів рф 19 серпня 2024, 13:54 • 19882 перегляди

У 2024 році ми спостерігаємо багато подвійних обстрілів. Зараз ми маємо більше обстрілів цивільної інфраструктури, ніж раніше. Ми втрачаємо колег – медичних працівників, медсестер, лікарів, парамедиків. Цього року також було поранено набагато більше медичних працівників, ніж раніше. За даними ВООЗ, працівники першої медичної допомоги та медичного транспорту втричі частіше страждають від нападів, ніж інші медичні працівники

- розповів представник ВООЗ в Україні Ярно Габіхт.

Доповнення

У звіті також зазначається, що торік задокументували 24 смерті серед пацієнтів і медпрацівників. За перших 7,5 місяця 2024 року загинули 34 людини внаслідок атак на медичні заклади.

Кількість травм цього року перевищила цифри 2023 року, а також статистику 2022. Вона становить 229 людей.

Нагадаємо

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що росія навмисно атакувала дитячу лікарню "Охматдит" у Києві напередодні саміту НАТО як "ляпас" Альянсу.