Варшава відповіла Зеленському щодо польських МіГів

Варшава відповіла Зеленському щодо польських МіГів

Київ  •  УНН

28 серпня 2024, 06:57  •  51099 перегляди

Read in English

Міністр оборони Польщі заявив, що країна вже передала Україні все можливе озброєння. Рішення про подальшу передачу МіГів можуть бути ухвалені лише після отримання Польщею нових літаків F-35.

Голова Міноборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш відреагував на заяву Президента України Володимира Зеленського про потребу у польських МіГах, не здивувавшись, що Президент України звертається за додатковою допомогою, адже що це його роль. Польська сторона на сьогодні передала Україні все, що могла, сказав у коментарі PAP віце-прем'єр-міністр - міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш, пише УНН.

Деталі

Віце-прем’єр-міністр, голова Міністерства національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш на запитання PAP про слова Зеленського про потребу у польських МіГах та можливість збиття Польщею російських ракет і безпілотників, зізнався, що "розуміє президента Зеленського". Водночас він зауважив, що щодо пожертвувань Польща надала Україні величезну підтримку.

Зеленський: Україні потрібні польські МіГи27 серпня 2024, 13:07 • 21490 переглядiв

"Польський уряд, як наш, так і уряд наших попередників, зробив Україні багатомільярдні пожертви обладнання. Це все, що ми змогли пожертвувати", - наголосив він. "Але безпека польської держави для мене завжди є найвищим імперативом, і всі рішення, які ми ухвалюємо в цьому питанні, ухвалюються через призму безпеки польської держави", – додав він.

"Я знаю, що Україна потребує багатьох видів зброї, але наші партнери з України також повинні розуміти, що польська держава має зберегти свої можливості. І це є пріоритетом для мене як міністра оборони", - сказала Косіняк-Камиш.

Говорячи про ймовірність збиття Польщею російських ракет і безпілотників над територією західних областей України, очільник Міноборони зазначив, що в країнах НАТО щодо цього питання є великий скептицизм. "І жодна країна одноосібно не ухвалюватиме такі рішення. Я не бачу в НАТО прихильників, щоб це рішення ухвалювалося", - зазначив віце-прем'єр Польщі.

"Я не здивований, що президент Зеленський звернеться до цього, тому що це його роль. Але наша роль полягає в тому, щоб ухвалювати рішення в інтересах польської держави. І це те, що ми сьогодні ухвалюємо", - сказав глава міністерства національної оборони Польщі.

Голову міністерства національної оборони також запитали, чи готова Польща пожертвувати МіГи, якщо надійдуть нові літаки, як зазначив прем’єр-міністр країни Дональд Туск.

Польський міністр заявив, що можливі рішення щодо МіГ-29 можуть бути ухвалені після посилення ВПС Польщі новими літаками – наприклад, винищувачами F-35, замовленими у США, перший з яких має бути переданий польській армії в середу. Однак перші літаки F-35 не очікуються до 2026 року, більш ранні плани включають, серед іншого: навчання польських пілотів цих машин США, вказує видання.

Косіняк-Каміш зазначив, що лише після отримання нових літаків можна буде утилізувати старі літаки, такі як МіГи-29, які зараз все ще експлуатуються, серед іншого, для місій з охорони повітряного простору Польщі. "Потім будемо ухвалювати рішення", - додав він.

"Сьогодні ми пожертвували все, що могли пожертвувати Україні", - наголосив він.

Доповнення

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск у липні заявив, що польські МіГ-29 можуть бути передані Україні, якщо союзники по НАТО захочуть замінити їх іншими літаками.