"Укргідроенерго" очікує на 200 мільйонів євро для відновлення пошкоджених обстрілами ГЕС

"Укргідроенерго" очікує на 200 мільйонів євро для відновлення пошкоджених обстрілами ГЕС

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 18:05  •  15002 перегляди

Read in English

Італія готова профінансувати відновлення пошкоджених українських ГЕС та ГАЕС на 200 млн євро. Кошти виділять в рамках кредитної угоди між ЄБРР та урядом Італії для підтримки енергетичної безпеки України.

Італія прагне надати фінансову підтримку українським ГЕС та ГАЕС, пошкодженим внаслідок численних обстрілів з боку рф. Про це заявили в Укргідроенерго, передає УНН.

Деталі

Генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота зустрівся з послом Італії в Україні Карло Формоза. Також до зустрічі долучилися радниця Прем’єр-Міністра України Наталія Бойко  та член Наглядової ради Товариства Віталій Кушніров.

Головною темою зустрічі  стало обговорення підтримки італійською стороною відновлення української гідроенергетики в рамках кредитної угоди між Європейським банком реконструкції та розвитку й Урядом Італії, що передбачає виділення 200 млн євро для відновлення гідроелектростанцій Укргідроенерго, пошкоджених внаслідок ракетних обстрілів.

Ремонтну кампанію проводять так, щоб взимку працювали всі енергоблоки – "Енергоатом"19 серпня 2024, 13:53 • 30802 перегляди

Відбудова знищеної інфраструктури критично важливе для забезпечення енергетичної безпеки нашої країни. Ми цінуємо підтримку країн, які нам допомагають у такі складні часи

- заявив Сирота. 

Своєю чергою італійський дипломат підтвердив готовність Італії профінансувати відновлення частини енергосектору України.

Ми розуміємо важливість цієї інфраструктури для України і вражені героїзмом українських енергетиків, які продовжують працювати в умовах надзвичайних викликів. Ми будемо активно сприяти реалізації проєктів з відновлення

- зазначив Карло Формоза.

Обидві сторони підтвердили своє прагнення до посилення співпраці і визначили пріоритетні напрямки для спільних енергетичних проєктів.

Доповнення

Взимку, 17 лютого 2024 року між Україною, ЄБРР та Урядом Італії був підписаний важливий Договір гарантії, який має на меті підтримати Проєкт "Аварійне відновлення гідроелектростанцій". З боку Італії цей документ підписав Віце-прем’єр-міністр та Міністр закордонних справ Антоніо Таяні. Того ж дня було укладено кредитну угоду між "Укргідроенерго" та ЄБРР. 

Нагадаємо

ЄС закликає терміново наростити підтримку енергосистеми України, щоби уникнути гуманітарної катастрофи взимку.