Україна стикається з дилемою після успіху в "курському прориві" - Wall Street Journal

Україна стикається з дилемою після успіху в "курському прориві" - Wall Street Journal

Київ  •  УНН

12 серпня 2024, 18:50  •  72169 перегляди

Read in English

ЗСУ здійснили успішний прорив у Курській області РФ, просунувшись на 20 миль. Україна стоїть перед вибором щодо подальших дій, враховуючи нестачу ресурсів на східному фронті.

Україна після швидких успіхів "курського прориву" стикається із дилемою щодо подальший дій, оскільки ЗСУ поступаються росіянам озброєнням та чисельністю на більшості ділянок фронту, передає УНН із посиланням на матеріал The Wall Street Journal.

Раптове вторгнення України в курську область росії швидко поглинуло територію, поставивши в незручне становище президента росії володимира путіна та підвищивши моральний дух українців після року війни, в основному проведеного в кровопролитних оборонних боях.

"Дилема для керівництва України полягає в тому, чи варто прагнення до подальших здобутків робити ставку на значно більше військ і військової техніки, які вкрай необхідні на східному фронті в Україні, де сили Києва намагаються стримати наступ росії", - йдеться у матеріалі.

ЗМІ зауважує, що всього за кілька днів Україна просунулася щонайменше на 20 миль від кордону, демонструючи своїм ворогам, власним громадянам і союзникам, що вона все ще веде боротьбу і може завдати руйнівних сюрпризів своєму більшому сусіду.

У першому коментарі щодо вторгнення ввечері в суботу президент України Володимир Зеленський назвав операцію "нашими діями з перекидання війни на територію агресора".

Україна, за його словами, "гарантує саме той тиск, який потрібен: тиск на агресора".

Ця операція є кроком із високими ставками, враховуючи нестачу в Україні живої сили та військової техніки на східному фронті, де росія просувається вперед, зазначає видання.

"Кінцева мета Курської операції залишається неясною. Україна дала стримані коментарі, але перші успіхи помітні у відео, поширені в Інтернеті, на яких українські війська піднімають свій прапор у кількох містах і селах поблизу кордону, роликах тліючої російської військової техніки та часто гнівних публікаціях російських націоналістичних блогерів про війну, близьких до військовий", - йдеться у матеріалі.

Російські звіти свідчать, що швидкого просування України було досягнуто завдяки використанню засобів радіоелектронної боротьби для виведення з ладу російських засобів зв’язку та допомоги українським військам у мародерстві на російську територію на швидкохідній бронетехніці за підтримки ударних безпілотників і систем протиповітряної оборони.

"Сміливо, блискуче, прекрасно": сенатор Грем підтримав наступ України в Курській області рф12 серпня 2024, 17:42 • 65277 переглядiв

Російські офіційні особи неодноразово заявляли, що вони відкидають українські сили від прикордонної зони, але в неділю російське міністерство оборони визнало, що завдавало ударів по українських підрозділах у селах приблизно в 20 милях усередині росії.

"Це удар по путіну", — сказав український офіцер, який воював у східному районі Часового Яру. "Звичайно, мені подобається бачити, що ми влучаємо в їх колону. Якщо так триватиме кілька днів, я скажу, що це було дуже корисно".

Поточна оцінка США полягає в тому, що однією з причин України для початку вторгнення було переривання російських ліній постачання на північний фронт у Харкові, куди московські війська почали власне вторгнення в травні, сказав американський чиновник. Україна взяла десятки полонених, яких може обміняти на своїх утримуваних у росії.

"Окрім тактичних військових перемог, Україна показала, що має сміливість і вміння таємно спланувати та розпочати складну наступальну операцію. Після невдалого контрнаступу минулого літа Україна провела рік у жорстокій окопній війні проти жорстоких російських наступальних дій, які викликали питання вдома та за кордоном, як Україна може стримувати свого більшого сусіда", - додає видання.

"Цим нападом вони повністю змінили стратегічний наратив", — сказав Джон Нагл, підполковник армії США у відставці, який зараз є професором бойових дій у Військовому коледжі армії США.

Нагл сказав, що вважає військову логіку операції сумнівною, враховуючи величезний тиск на власні оборонні лінії України в інших місцях. Він сказав, що Україна може бути зосереджена на тому, щоб надіслати повідомлення США, її найважливішому спонсору, напередодні президентських виборів у листопаді.

Наступний етап вторгнення на Курськ залежить від того, які резерви має кожна сторона і як вона їх розгорне, сказав Франц-Штефан Гаді, військовий аналітик із Відня.

"Україні потрібно буде розгорнути додаткову живу силу та військові ресурси, щоб зберегти динаміку, тоді як росія захоче швидко контратакувати та використати свою переважаючу вогневу міць, включаючи потужні плануючі бомби, якщо розвинеться постійна лінія фронту", - йдеться у матеріалі.

Головна проблема операції, за словами Гаді, полягала в тому, що вона не змінює основи на лінії фронту на сході України, де російські війська просуваються, хоч і повільно, проти українських сил, які переважають за озброєнням і чисельністю.

"Операція в Курську вимагає значних ресурсів, особливо в особовому складі піхоти, яка може бути більш гостро потрібна в інших місцях", – сказав він.

рф не вдається відтіснити українських воїнів в курській області, безпрецедентна операція ЗСУ продовжується – FT11 серпня 2024, 17:14 • 108896 переглядiв