У Києві розчаровані заявою Фіцо на адресу українських воїнів - МЗС оприлюднило заяву

У Києві розчаровані заявою Фіцо на адресу українських воїнів - МЗС оприлюднило заяву

Київ  •  УНН

9 вересня 2024, 18:58  •  23518 перегляди

Read in English

МЗС України висловило розчарування заявою прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо про "нацистські війська" в Україні. Міністерство нагадало про внесок українців у боротьбу з нацизмом та закликало до об'єднання зусиль проти російської агресії.

У Києві розчаровані заявою Прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо на адресу українських воїнів, яка йде всупереч існуючому рівню довіри та взаємодії між Україною та Словаччиною. Про це йдеться у заяві речника МЗС Георгія Тихого, яка була поширена у відповідь на зяву Фіцо про "нацистські війська" в Україні, передає УНН.

"Українські воїни нині захищають своїх рідних, домівки та країну, а також всю Європу та вільний світ від російських загарбників, позначених латинськими літерами "Z" — символом фашистської естетики сучасної росії. Для українців протидія російській агресії є продовженням історії опору нашого народу тоталітарним режимам у минулому столітті", - йдеться у заяві. 

У МЗС нагадали, що у ХХ столітті український народ поніс багатомільйонні втрати у боротьбі з нацизмом. Мільйони українців чинили збройний спротив у складі різних регулярних армій та рухів опору на боці антигітлерівської коаліції та зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. 

Трагічною є також історія Голокосту на нашій землі, в ході якого нацисти вчинили проти єврейських громад України жахливі звірства, жертвами яких стали близько півтора мільйона українських євреїв. Понад 2600 українців внесені до списку Праведників народів світу за порятунок євреїв у часи Голокосту, зазначено у заяві.

Разом з тим, в українському дипвідомстві розраховують на обʼєднання зусиль Словаччини та всіх європейських партнерів у протидії новітньому російському злу, яке принесло на українську землю звірства, небачені з часів Другої світової війни. 

"Залишаємося налаштованими на подальший конструктивний діалог, який відповідає традиційно теплим і добросусідським відносинам між словацьким і українським народами", - резюмували у МЗС.

Фіцо зробив скандальну заяву про "нацистські війська" в Україні9 вересня 2024, 18:28 • 16955 переглядiв