російське командування може перекидати більш досвідчені підрозділи зі східної чи південної України до курської області - ISW

російське командування може перекидати більш досвідчені підрозділи зі східної чи південної України до курської області - ISW

Київ  •  УНН

10 серпня 2024, 09:39  •  26754 перегляди

Read in English

Російське командування передислоковує досвідчені підрозділи до Курської області, вважаючи її захист пріоритетнішим за наступ на Харківщині. Це може свідчити про серйозність оцінки ситуації в регіоні.

російське військове командування може передислоковувати частину північного угруповання військ до курської області рф, що може вказувати на те, що кремль вважає захист курської області важливішим, ніж наступ на Харківщині, повідомляє у новому звіті Інститут вивчення війни (ISW), передає УНН.

Деталі

"Можливо, зараз російське військове командування перекидає більш досвідчені та краще забезпечені фронтові підрозділи зі східної чи південної України до курської області, але, ймовірно, для того, щоб такі підрозділи прибули до курської області, знадобиться додатковий час", - ідеться у звіті.

Зазначається, що 9 серпня російський блогер заявляв, що під російським рильськом діють підрозділи 44-го армійського корпусу російського північного угруповання військ (ленінградського військового округу), припустивши, що російське військове командування може перекидати елементи, накопичені північним угрупованням військ для своїх наступальна операція на півночі Харківської області у відповідь на ситуацію в курській області.

"Ця заява блогера, якщо вона точна, свідчить про те, що російське військове командування оцінює українську операцію як більш значущу. Значні передислокації підрозділів північного угруповання сил до курської області означають, що російське військове командування вирішило, що зрив наступальної операції на півночі Харківської області є необхідною жертвою для належної відповіді,.. уникаючи передислокації з більш пріоритетних напрямків", - додають в Інституті.

Також наголошується, що великі передислокації російських військ з прифронтових районів, ймовірно, відбуватимуться повільніше, і більш боєздатні підрозділи на передовій можуть почати прибувати до курської області найближчими днями.

При цьому ISW вказує, що 9 серпня були повідомлення про подальше "просування" далі на схід у курській області рф, але, ймовірно, без подальших дій так далеко на північ чи захід, як раніше заявлялося 8 серпня.

Доповнення

міноборони рф стверджує про "збиття" 32 дронів за ніч, більшість з яких - у курській області росії. Тим часом у російських телеграм-каналах з'явилися дані та відео з інформацією про ситуацію у курській та бєлгородській області.

Також міноборони рф у новому зведенні на ранок 10 серпня перечислило райони населених пунктів миколаєво-дар'їно, гуєво, любимівка, зелений шлях, свердликове у курській області рф, в основному у суджанському районі, де буцімто "завдавали вогневе ураження" по живій силі та техніці. Також російські мілблогери та телеграм-канали писали різну інформацію про мартинівку у суджанському районі. 

"Суспільне" опублікувало карту імовірного просування у курській області.

Тим часом, як пише Meduza, за даними росЗМІ, курську АЕС почали готувати до оборони. Після обіду 9 серпня під'їзди до атомної станції перекрили, повідомило видання "блокнот" з посиланням на джерела. Співробітник станції анонімно розповів виданню "Важные истории", що для охорони АЕС повернули чоловіків (раніше джерело видання повідомляло, що для охорони АЕС залишили лише жінок-росгвардійців). Окрім того, за словами співрозмовника видання "Важные истории", керівництво рекомендувало співробітникам АЕС взяти відпустки власним коштом та евакуювати дітей. Також з 7 серпня із будмайданчика АЕС їдуть вахтовики, пишуть "Важные истории". 9 серпня "росатом" підтвердив, що скоротив кількість будівельників на станції.

10 серпня росЗМІ з посиланням на заяву "росатому" повідомляли, що "курська АЕС працює у штатному режимі".