росія до кінця намагалась ігнорувати події в курській області – Reuters

росія до кінця намагалась ігнорувати події в курській області – Reuters

Київ  •  УНН

17 серпня 2024, 12:56  •  25754 перегляди

Read in English

росія не помітила підготовку України до операції в курській області. Напередодні російське міноборони публікувало позитивні новини, а генерал герасимов відвідував інший фронт.

Перед несподіваним штурмом українськими військами західного кордону росії, москва не показувала жодних ознак тривоги, а російське оборонне відомство навіть оприлюднило позитивні новини. Про це повідомляє видання Reuters, пише УНН

Деталі

За кілька годин до того, як українські солдати розпочали штурм західного кордону росії, з москви не надходило жодних ознак тривоги. Опівночі 6 серпня російське оборонне відомство опублікувало позитивні новини: понад 2500 військовослужбовців полку, який захопив місто на сході України, отримають державні нагороди за героїзм.

Того ж ранку, коли Україна розпочала найбільше вторгнення в росію з часів Другої світової війни, міністерство оприлюднило відео з генералом герасимовим, командувачем російськими збройними силами, який відвідує іншу зону бойових дій в Україні.

У відео герасимов заслуховує доповіді командирів і дає "завдання для подальших дій". На кадрах не зазначено точного часу візиту, але не виявляється жодних ознак тривоги або обізнаності про події, що розгорталися в західній курській області росії, які могли змінити плани герасимова та хід війни, що триває вже два з половиною роки.

Паніка швидко охопила місцевих жителів росії в перші години штурму, незважаючи на неодноразові запевнення влади, що все під контролем, як показує графік перших двох днів вторгнення, складений Reuters на основі публічних заяв, повідомлень у соціальних мережах та аналізу відеоматеріалів.

На сьогоднішній ранок є поповнення обмінного фонду: Зеленський про доповідь Сирського про курську операцію17 серпня 2024, 10:39 • 44919 переглядiв

Ідея, що Україна може переломити ситуацію і увірватися на територію свого набагато більшого сусіда, до минулого тижня здавалася немислимою для більшості спостерігачів. Ця несподівана операція поставила під сумнів ефективність російського спостереження, а також якість її прикордонних укріплень і сил, що їх охороняють.

"У росіян тут був повний провал розвідки", - сказав в інтерв'ю французький військовий експерт Йоганн Мішель, науковий співробітник інституту IESD у Ліоні.

Мішель зазначив, що, зважаючи на відступ українських військ на сході України, одному з найважливіших стратегічних секторів фронту, москва, ймовірно, не очікувала, що Київ зробить ризикований хід, успіх якого досі залишається невизначеним.

"Я б зрозумів, якби росіянам було важко думати, що може статися щось настільки велике", - сказав він.

Нагадаємо

Видання The Washington Post з посиланням на свої джерела повідомляє, що цього місяця Україна і росія планували відправити делегації до Дохи для укладення історичної угоди про припинення ударів по енергетичних об'єктах та інфраструктурі з обох сторін. Це могло б призвести до часткового припинення вогню та надати відстрочку для обох країн.