Продукти, які допомагають зберегти здоров'я серця

Продукти, які допомагають зберегти здоров'я серця

Київ  •  УНН

 • 51762 перегляди

Read in English

Вживання в їжу жирної риби, рослинних олій, фруктів, овочів, цільного зерна, бобових, горіхів, чаю і часнику допомагає підтримувати здоров'я серця, знижуючи рівень холестерину, зменшуючи запалення і покращуючи кровотік.

Нехай і не існує "чарівної" їжі, яка здатна повністю усунути ризик виникнення серцево-судинних захворювань, але є продукти, які здатні допомогти підтримати здоров'я серця, пише УНН з посиланням на сайт Better Health.

Жирна риба

Image

Скумбрія, сардини, тунець і лосось містять жирні кислоти омега-3. Було доведено, що цей тип жиру знижує рівень тригліцеридів (тип жиру) і підвищує рівень холестерину ЛПВЩ (холестерин ліпопротеїнів високої щільності), покращує еластичність кровоносних судин та розріджує кров, що знижує ймовірність її згортання та блокування кровотоку.

Деякі рослинні олії 

Image

Такі олії як кукурудзяна, соєва та сафлорова (які містять жирні кислоти омега-6), а також олії, що містять жирні кислоти омега-3 (наприклад, оливкова олія). Усе це може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності) у разі використання замість насичених жирів, таких як вершкове масло.

Фрукти та овочі

Image

 А саме клітковина, калій та інші мікроелементи (наприклад, антиоксиданти) у фруктах та овочах забезпечують захист від серцевих захворювань. Вони також є важливим джерелом фолієвої кислоти, яка допомагає знизити в крові рівень амінокислоти гомоцистеїну, яка, ймовірно, пов'язана з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

Чому дорожчають сирі продукти - відповідь НБУ5 лют. 2024, 11:55 • 25422 перегляди

Цільнозернові продукти 

Image

Дієта з високим вмістом клітковини з цільнозернових злаків пов'язана зі зниженням рівня холестерину ЛПНЩ і ризиком серцевих захворювань. Продукти з високим вмістом розчинної клітковини (наприклад, овес, бобові та ячмінь) чудово підходять для зниження загального рівня холестерину.

Джерела нерафінованих вуглеводів із низьким глікемічним навантаженням

Image

Такі як цільнозерновий хліб і крупи, бобові, деякі види рису і макаронів, а також більшість фруктів і овочів, також допомагають знизити рівень тригліцеридів і глюкози (цукру) в крові, допомагають контролювати діабет і зменшують ризик серцевих захворювань. Бобові, горіхи та насіння - хороші джерела рослинних білків, клітковини, корисних жирів і мікроелементів, які допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань.

Чай 

Image

Деякі дослідження показують, що антиоксиданти в чаї можуть допомогти запобігти накопиченню жирових відкладень в артеріях. Вони також можуть діяти як засіб, що перешкоджає згортанню крові, і покращувати розширення кровоносних судин, забезпечуючи збільшення кровотоку.

Продукти, що містять вітамін Е 

Image

Деякі дослідження показують, що вітамін Е діє як антиоксидант, допомагаючи захистити від холестерину ЛПНЩ. Джерелами вітаміну Е є авокадо, темно-зелені овочі, рослинні олії та цільнозернові продукти.

Часник

Image

 Було виявлено, що сполука у свіжому часнику, яка називається алліцином, знижує загальний рівень холестерину і холестерину ЛПНЩ у крові, тим самим знижуючи ризик серцевих захворювань.

Продукти, збагачені рослинними стеролами 

Image

Щоденне вживання 2-3 г фітостеролів/станолів знижує рівень холестерину ЛПНЩ приблизно на 10% у здорових людей, а також у людей з високим рівнем холестерину або діабетом. Це відповідає 2-3 порціям продуктів, збагачених фітостеринами. Фітостероли містяться, наприклад, у рисових висівках, мигдалі, кеш'ю, ананасах.

В Україні затвердили Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року31 жовт. 2023, 13:31 • 41044 перегляди