"Прецедент Коноплі": у психоневрологічному диспансері Одеси назвали причини незадовільних умов утримання військових

"Прецедент Коноплі": у психоневрологічному диспансері Одеси назвали причини незадовільних умов утримання військових

Київ  •  УНН

22 серпня 2024, 18:00  •  11373 перегляди

Read in English

Керівник психоневрологічного диспансеру в Одесі пояснив незадовільні умови утримання військових. Установа не пристосована для військових, бракує фінансування та персоналу.

Умови утримання військових у психоневрологічному диспансері Одеси справді не є задовільними з низки причин. Про це в коментарі УНН розповів голова диспансеру Станіслав Серветський.

Деталі

Серветський уточнив, що очолив диспансер місяць тому.

Я прийшов сюди реанімувати цю лікарню. Вона була в жахливому стані, нею ніхто не займався приблизно з 2005 року. Але ця лікарня не передбачена для утримання військових

- розповів він.

Ні за кількістю ліжко-місць, ні за специфікою їжі - лікарня не розрахована на військових, пояснює Серветський.

Належного фінансування немає від міністерств, тому ми змушені покривати потреби тим, що є - ліжко-місця були розгорнуті в авральному режимі, в корпусах, які давно потребували ремонту. 

Знайшли цю лікарню, саму будівлю - вона і зараз у стані ремонту. Але в оперативному порядку щось вдалося зробити: поміняли вікна, двері, каналізацію, душові. Як змогли - так і привели будівлю до ладу, щоб хоча б якось розмістити військових. Зрозуміло, що палати не дороблені

- уточнив він. 

Також Серветський прокоментував ситуацію з якістю харчування військових у диспансері. Він зазначив, що існує специфіка приготування їжі для психічно хворих людей, через прийняття останніми певного роду ліків.

Вони втрачають ковтальний рефлекс, у них дуже часто трапляються захворювання шлунково-кишкового тракту, знову-таки - через прийом препаратів. Найбільша небезпека в тому, що ці люди, здебільшого, на препаратах втрачають ковтальний рефлекс. Саме тому існує спеціальна система приготування їжі - така їжа пропарюється, проварюється. Навіть каші перетираємо на пюре-пюре. М'ясо - перемелюється. І зрозуміло, що нашим військовим ці всі пюрешки ні до чого. А безпосередньо їм готувати ми не можемо, у мене немає ні персоналу для цього, ні можливостей. Це техпроблема

- пояснив він.

Він продовжив, що забезпечення їжею військових і пацієнтів лікарні різниться, фінансово. Однак, цього фінансування від міністерств немає.

Річ у тім, що ми годуємо наших пацієнтів за цивільними сумами, оскільки ми цивільна лікарня. Як МОЗ рекомендує - стільки грошей і витрачаємо на одного хворого. Водночас військові отримують у 4 рази більше грошей на харчування. Але нам ці гроші ніхто не дає, ніхто не перераховує

- резюмував він.

Нагадаємо

Бойовий медик оголосив голодування через погане харчування та умови перебування в психлікарні на Одещині https://unn.ua/ru/news/odesskaya-oga-poruchila-proverit-psikhiatricheskuyu-bolnitsu У своїх соціальних мережах Конопля зазначив, що пацієнтів годують їжею, яка більше нагадує клей, а стіни в палатах вкриті цвіллю.

До свого повідомлення він додав відео, на якому показав, який вигляд має їжа та умови його перебування в лікарні.

На скандал відреагували в Одеській ОДА. Заступник голови Одеської облдержадміністрації Олександр Харлов доручив профільному департаменту провести перевірку і невідкладно вирішити проблему з харчуванням в одному з обласних спеціалізованих закладів психіатричної медичної допомоги.

Однак, варто зазначити, що системне розв'язання цієї проблеми в ореолі компетенції міністерства охорони здоров'я та міністерства оборони.