Після декількох років реставрації: у грудні собор Паризької Богоматері відкриють для туристів

Після декількох років реставрації: у грудні собор Паризької Богоматері відкриють для туристів

Київ  •  УНН

27 травня 2024, 12:02  •  15359 перегляди

Read in English

Собор Паризької Богоматері в Парижі, який зазнав руйнівної пожежі в 2019 році, наближається до завершення реставрації і планується знову відкрити для відвідувачів 8 грудня 2024 року, якраз до Паризької Олімпіади.

У Парижі триває реставрація собору Паризької Богоматері. Очікується, вже 8 грудня цього року він знову буде доступний для відвідувачів. Про це пише УНН з посиланням на Le Parisien.

Деталі

Зазначається, що будівельники вже повернули на місце апсидний хрест, який упав на самому початку пожежі в Нотр-Дам.

За словами голови організації, відповідальної за ремонт Нотр-Дам, Філіпа Жоста, наступним етапом стане демонтаж риштувань із хорів, щоб туристи під час Олімпіади в Парижі могли спостерігати майже відновлену будівлю собору.

У виданні зазначають, що роботи з реставрації собору наближаються до завершення і його відкриття для публіки вже запланували на 8 грудня 2024 року.

Через 5 років після пожежі Нотр-Дам скидає будівельні риштування: таймлапс відновлення собору20 березня 2024, 12:42 • 24237 переглядiв

Доповнення

У квітні 2019 року в соборі, який вважається одним із символів Парижа, сталася сильна пожежа. Чи не єдиний елемент, який таки уникнув вогню - апсидний хрест. 

Як пише Le Parisien, він має дванадцять метрів завширшки та важить близько двох тонн. Хрест, який виготовлений із заліза, прикрашений золотими скульптурами є витвором відомого архітектора Віолле-ле-Дюка. 

Відомо, що під час нищівної пожежі у 2019-му, хрест майже відразу впав додолу, завдяки чому майже не постраждав від вогню.

Нагадаємо

Раніше УНН повідомляв, що реконструкція собору Паризької Богоматері має бути завершена до кінця 2024 року.