НБУ покращив прогноз зростання економіки України на цей рік до 3,7%

НБУ покращив прогноз зростання економіки України на цей рік до 3,7%

Київ  •  УНН

25 липня 2024, 12:04  •  14274 перегляди

Read in English

Голова НБУ Андрій Пишний заявив про продовження економічного відновлення України, незважаючи на війну та пошкодження енергосистеми. Прогноз зростання ВВП на 2024 рік покращено до 3,7%, а на 2025-2026 роки очікується прискорення до 4-5%.

Економічне відновлення України триватиме, хоч і буде обмеженим через війну та суттєві пошкодження енергосистеми - прогноз зростання економіки на цей рік поліпшено до 3,7%. Про це сказав голова Національного банку Андрій Пишний під час брифінгу у четвер, пише УНН.

Деталі

"Економічне зростання в першому півріччі тривало, хоча й сповільнилося впродовж останніх місяців внаслідок масштабних атак росії на об’єкти енергетичної інфраструктури. Однак бізнес частково адаптувався до постійних відключень електроенергії. Економічне відновлення триватиме, хоча буде обмеженим через вплив війни, зокрема через значні пошкодження енергосистеми", - сказав Пишний.

За його словами, стабільна робота морського коридору також впливає на економічну активність.

Попри дефіцит електроенергії та менші порівняно з попереднім роком врожаї, НБУ навіть дещо поліпшив прогноз економічного зростання на цей рік – до 3,7%. Це зумовлено кращими результатами І кварталу та очікуваним розширенням бюджетних стимулів, а також розбудовою розподіленої генерації, у тому числі за підтримки масштабних програм кредитування

- сказав голова НБУ.

Пишний зазначив, що поступова нормалізація умов функціонування економіки, збереження м’якої фіскальної політики разом із розбудовою експортних шляхів і пожвавленням зовнішнього попиту сприятимуть пришвидшенню темпів зростання реального ВВП до 4-5% у 2025–2026 роках.

Нагадаємо

У червні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 4,8% з 3,3% у травні.