МОЗ дало практичні поради, як допомогти близькій людині подолати алкогольну залежність

МОЗ дало практичні поради, як допомогти близькій людині подолати алкогольну залежність

Київ  •  УНН

21 травня 2024, 13:30  •  15266 перегляди

Read in English

Кожен п'ятий українець стикався з алкогольною залежністю серед своїх близьких, таких як сім'я, друзі або колеги, і Міністерство охорони здоров'я радить, як допомогти близьким подолати цей розлад.

Алкоголь серйозно впливає на життя людини та її оточення, за деякими даними, кожен 5 українець зіткнувся з алкогольним розладом у своєму оточенні. Про це повідомляє МОЗ, пише УНН.

Розлад вживання алкоголю — це стан, при якому здатність людини кинути або контролювати вживання алкоголю порушується, попри важкі наслідки для здоров’я, проблеми в соціальному житті та на роботі.

Це захворювання може бути легким, помірним або важким, залежно від кількох факторів. Йдеться, зокрема, про вік, в якому людина почала вживати алкоголь, типи спиртних напоїв, які вона вживає, частоту та кількості вживання та сімейної історії вживання алкоголю.

Згідно з результатами національного дослідження, яке провели Український інститут майбутнього та "Нью імідж маркетинг груп" на тему "Визначення масштабів наркотичної та алкогольної залежності. Суспільні наслідки", виявилося:

кожен п’ятий українець мав досвід стикання з алкогольним розладом серед своїх найближчих — сім’ї, родичів, друзів, сусідів чи колег.

МОЗ надало діагностичні критерії для розладу вживання психоактивних речовин включають різні аспекти, які залежність може впливати на особисті стосунки. Зокрема, особи з алкогольною залежністю часто:

- не в змозі виконувати свої зобов'язання або нести відповідальність у стосунках з партнером, дітьми та іншими родичами;

- ризикують втратити або втрачають роботу через свою залежність;

- уникають соціальних зустрічей і захоплень;

- ставлять під загрозу життя інших, наприклад, керуючи автомобілем в стані сп'яніння, доглядаючи за малими дітьми або користуючись газовими приладами;

- під впливом алкоголю можуть виявляти агресію або вдаватися до насильства;

- витрачають сімейні чи кредитні кошти на алкоголь.

Image

Як поводитися родичам і близьким особи з алкогольною залежністю:

  • Зупинити заперечення: через стигму в суспільстві родичі часто відчувають сором за ситуацію, інколи звинувачують себе, не обговорюють проблему і бояться громадської уваги, що перешкоджає їм звернутися за допомогою. Важливо визнати, що близька особа має проблему з алкоголем і активно шукати способи її вирішення.
  • Перестати грати роль рятівника: важливо уникнути вирішення проблем за особу, яка страждає від залежності, таких як прикривання прогулів на роботі або сплата її боргів чи кредитів.
  • Обирати правильний момент для розмови: необхідно підібрати відповідний час для обговорення проблеми з особою, яка має алкогольну залежність, найкраще невдовзі після інцидентів, що викликані її поведінкою, забезпечивши, що вона буде тверезою під час розмови.
  • Говорити конкретно та без емоцій: важливо точно і спокійно висловлювати конкретні приклади того, як поведінка особи створює проблеми для вас, інших або для неї самої. Зосередьте увагу не на самому факті вживання алкоголю, а на поведінці, яку воно викликає. Підкресліть, що ваша мета – допомогти, а не звинувачувати.
  • Розповісти про наслідки для сім’ї: згідно з дослідженням 2014 року, діти з сімей, де хоча б один із батьків вживає алкоголь, частіше зазнають жорстокості та звертаються за соціальною допомогою, ніж їхні ровесники. Вони також схильніші до зловживання алкоголем.
  • Знайте, що робитимете, якщо залежна особа відмовиться від лікування, та заздалегідь поінформуйте її про це, не з метою покарання, а для захисту себе та інших від негативних наслідків алкоголізму.
  • Бути готовими допомогти: звернення за професійною допомогою може бути критичним для здоров’я особи. Ознайомтеся з доступними спеціалістами (можна почати зі свого сімейного лікаря або зателефонувати на гарячу лінію МОЗ 0 800 505 201) та розкажіть про це близькій людині. Якщо вона погоджується на лікування, забезпечте запис на прийом до спеціаліста.
  • Супроводжуйте її на першу зустріч, щоб підтримати та переконатись, що вона не змінила своє рішення. 
  • Залучити близьких та родичів: запрошуйте родичів або друзів, які подолали алкогольну залежність, поділитися своїм досвідом з особою, що потребує лікування.
  • Історії про успішне одужання можуть надихнути та підсилити віру в можливість одужання. Важливо, щоб сім’я, друзі, колеги та медичні працівники активно підтримували людину на шляху до відновлення, оскільки це підвищує шанси на успіх.

Важливо памʼятати, що розлад вживання алкоголю – це порушення стану здоров’я, таке ж як рак, артрит чи діабет, а люди із цим захворюванням не є слабкими або позбавленими самоконтролю. Звинувачення у відсутності сили волі, особливостях характеру чи навʼязування почуття провини не сприяють одужанню, а лише призводять до ізоляції та ускладнюють процес одужання. Знання причини виникнення хвороби, розуміння її наслідків і методів лікування сприяє дестигматизації, тобто до того, що до людей з алкогольною залежністю потрібно ставитися з розумінням, а не засуджувати їх. Саме розуміння та підтримка близьких людей дає їм надію та заохочує лікуватися від цієї хвороби

 – пише МОЗ.

Нагадаємо

Міністерство охорони здоров'я України внесло зміни до вимог щодо сертифікації лікарських засобів вітчизняного виробництва для міжнародної торгівлі та підтвердження активних фармацевтичних інгредієнтів для експорту, виконуючи рекомендації ВООЗ.