Гроссі після інспекції Курської АЕС заявив про ризик ядерної аварії

Гроссі після інспекції Курської АЕС заявив про ризик ядерної аварії

Київ  •  УНН

27 серпня 2024, 13:33  •  9484 перегляди

Read in English

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі після інспекції Курської АЕС заявив про серйозний ризик ядерної аварії через бойові дії поблизу. Станція вразлива через відсутність захисного купола.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив у вівторок після інспекції Курської АЕС у росії, що існує ризик ядерної аварії і ситуація серйозна, передає Reuters, пише УНН

"Небезпека або можливість ядерної аварії виникла недалеко звідси", - сказав Гроссі журналістам, посилаючись на те, що в околицях курської області тривають бойові дії.

росія стверджує, що АЕС неодноразово нібито зазнавала нападів з боку українських військ, які перебувають усього за 40 км від неї. 

Гроссі заявив, що станція "дуже вразлива", тому що у неї немає захисного купола.

За його словами, наразі АЕС працює в умовах, близьких до нормальних, але це означає, що ситуація з її безпекою ще більш серйозна.

Російська державна атомна компанія "Росенергоатом" повідомила, що Гроссі зміг переконатися в тому, що реактор номер три станції працює на запланованій потужності, а четвертий реактор з неділі перебуває на плановому технічному обслуговуванні. Йому також показали новий реакторний блок, що будується, пише Reuters. 

Доповнення 

Раніше повідомлялось, що Рафаель Гроссі розпочав інспекцію Курської атомної електростанції у рф. 

Напередодні очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що особисто очолить місію на Курську АЕС 27 серпня. Він хотів побачити ситуацію на власні очі і обговорити умови подальших дій, які можуть знадобитися для оцінки ядерної безпеки та стану безпеки Курської АЕС, на тлі "зростання рівня військової активності в районі КАЕС".