Гроші на війну проти України: дочірня компанія "росатома" з Нідерландів перераховує у російський бюджет десятки мільйонів євро

Гроші на війну проти України: дочірня компанія "росатома" з Нідерландів перераховує у російський бюджет десятки мільйонів євро

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 09:15  •  43494 перегляди

Read in English

Дочірня компанія "росатома" в Нідерландах перераховує десятки мільйонів євро до російського бюджету. Uranium One відіграє ключову роль у забезпеченні фінансування рф під час війни з Україною.

Для переміщення сотень мільйонів прибутків, у тому числі під час війни з Україною, російська державна атомна компанія "Росатом" використовує голландську дочірню компанію. Пише УНН із посиланням на Nederlandse Omroep Stichting.

Деталі

Під час війни з Україною росія отримує вигоду від залежності Європи від російського уранового сектору: нещодавно опублікований річний звіт підтверджує, що дочірня компанія "Росатома" Uranium One відіграє ключову роль у забезпеченні бюджету рф десятками мільйонів євро.

"Росатом", який керуює захопленою атомною електростанцією в Запоріжжі, користується "дочкою" у Нідерландах, - вказується, що Uranium One Cooperative допомагає рф активно займатися видобутком ядерної сировини в Казахстані і Танзанії. З цих країн кошти надходять до Нідерландів, а потім направляються до Росії. У 2022 році голландська компанія отримала прибуток у 240,6 млн доларів (222 млн євро).

Десятки мільйонів з них були передані материнській компанії в Рросії, пише NOS.

Довідка

Торгівля ураном та інші види діяльності також щороку приносять значну суму грошей в російську скарбницю. Згідно з річним звітом материнської компанії, у 2022 році "Росатом" сплатив понад 291 мільярд рублів (3,1 мільярда євро) податків. Водночас, "Росатом" поки залишається недоторканним у контексті санкцій з боку Європи.

 Ядерний сектор на Заході поки не може обійтися без цієї компанії, яка є найбільшим у світі постачальником збагаченого урану з 35-% часткою ринку.

Постійний внесок "Росатома" до російського бюджету, що здійснюється за сприяння Uranium One, підкреслює виклики, з якими стикається Європа.

Розгалужена мережа дочірніх компаній і міжнародних операцій також виявляє труднощі у впровадженні санкцій, які ефективно спрямовані на ключові компоненти російської економіки.

Перша країна Євросоюзу розпочала видобуток урану18 червня 2024, 23:36 • 32288 переглядiв