Галущенко про добудову енергоблоків 3 та 4 на ХАЕС: ключові роботи ще попереду

Галущенко про добудову енергоблоків 3 та 4 на ХАЕС: ключові роботи ще попереду

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 14:14  •  18444 перегляди

Read in English

Міністр енергетики повідомив, що основні роботи з будівництва енергоблоків №3 та №4 ХАЕС ще попереду. Проєкт передбачає встановлення обладнання за американською технологією Westinghouse AP1000.

Ключові роботи щодо будівництва енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції, ще попереду. На сьогодні йдеться про те, що потрібно буде встановлювати відповідне обладнання. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв’ю в телемарафоні, передає кореспондент УНН.

На запитання, який фронт робіт й скільки часу потрібно, щоб виконати проєкт щодо будівництва енергоблоків №3 і №4 на ХАЕС, Галущенко відповів:

"Ще ключові роботи попереду, тому що сьогодні мова йде про те, що потрібно буде встановлювати відповідне обладнання. Це є ключові роботи на самому блоці. Ми не тільки з США спілкуємося і про 3, 4 і 5, 6. Я думаю, що це взагалі буде один з пріоритетних проєктів для США, тому що це реактори за американською технологією компанії Westinghouse АР 1000".

Галущенко вважає, що  Україна має дуже суттєві перспективи бути одним з лідерів в Європі в реалізації цієї технології. 

Доповнення

Кабінет міністрів ухвалив законопроєкт, який передбачає прийняття рішення про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електричної станції.

Як пише Суспільне, виконувач обов’язків президента "Енергоатому" Петро Котін повідомляв, що на Хмельницькій атомній електростанції завершують підготовчі роботи до початку добудови третього енергоблоку. Добудову енергоблоку готові будуть розпочати на наступний день після прийняття закону, а для завершення робіт знадобиться орієнтовно три роки.

Енергоатом повідомляв, що 11 квітня 2024 року Енергоатом розпочав проєкт зі зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за технологією АР1000 Westinghouse на Хмельницькій АЕС.