Експерт порадив, як знайти в Україні справжню чорну ікру
Київ • УНН
КИЇВ. 31 грудня. УНН. Купувати чорну ікру в Україні можна тільки в спеціалізованих стаціонарних магазинах у легальних постачальників, уважно вивчивши упаковку та перевіривши сертифікати і термін придатності. Такі поради дав глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков в коментарі кореспонденту УНН.
"Чорна ікра значно корисніша, якщо її ікринки більші і світліші. Найпопулярнішою (і найдорожчою) є біла зерниста ікра білуги, ікринки якої мають ніжний горіховий відтінок смаку, кремовий або світло-сірий колір і розмір до 2,5 мм в діаметрі. Слідом за нею, за популярністю, йде осетрова ікра, у якій вже більше виражений рибний смак, і значно менші розміри ікринок - до 1,5 мм в діаметрі", - зазначив експерт.
За його словами, перед покупкою необхідно обов'язково подивитися, як зберігається ікра у продавця - температура повинна бути від -2 до -4 градуси; на банці повинна бути вибита дата виготовлення.
Ні за яких умов не можна купувати ікру в пластиковій тарі - у такій тарі може бути тільки сурогат; не купуйте ікру на вагу, оскільки чорної ікри продається значно менше, ніж червоної, і визначити, коли була відкрита банка, неможливо.
На українському ринку представлена ікра від декількох легальних постачальників:
1. "Русский Икорный Дом" - входить до складу групи компаній "Русский Икорный Дом";
Єдиний в Україні постачальник легальної осетрової ікри з Росії. При вирощуванні риб використовується проточна вода екологічно чистої річки Суда.
2. "Акватир" - аквакультурне підприємство, розташоване в м. Терасполь (Молдова).
3. "Fozzy Group" - ікра поставляється під торговою маркою "Премія Селект". Виробляється на аквакультурному підприємстві в Іспанії.
4. "Моттра" - виробник з Латвії.
5. "Caviarnia" - здійснюють поставки ікри з Саудівської Аравії.
За порадою експерта, варто врахувати, що ікра не від російського виробника вирощується в замкнутих системах, що суттєво впливає на її якість і смак.
Також експерт уточнив, що зерниста ікра може бути трьох видів:
- Ікра зерниста (без консерванту = сіль + ікра). Даний вид ікри є найдорожчим. Однак навіть для багатих гурманів вона не завжди доступна. Ця ікра ніколи не буде продаватися в мережевих магазинах, тому що термін її придатності не може перевищувати 2,5 місяців;
- Ікра зерниста (з консервантом). Має ніжне зерно і яскраво виражений смак, проте потрібно уважно читати, який консервант був використаний при її приготуванні;
- Ікра зерниста пастеризована. Відмінністю даної ікри є трохи більш щільна оболонка зерна (ікра, як і будь-який білок, має властивість згортатися при нагріванні).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт порадив, як вибрати червону ікру до Нового року
Також, за словами Чистякова, слід звернути увагу на використаний при виробництві продукту консервант. На сьогодні в Україну імпортується ікра з використанням двох консервантів: Лів-1 (Росія) і Бура (Е-285, борна сіль). До складу першого входять харчові компоненти, що широко застосовуються в рибній промисловості Росії, Європи, Канади, США та Японії: кухонна сіль, сорбінова кислота, аскорбінова кислота. Відрізняється абсолютною нетоксичністю, не змінює смак і колір кінцевого продукту. Розробки даного консерванта велися з часів радянського союзу, щоб прийти на заміну Бурі. Названий в середині 90-х років на честь розробників (Люда і Валя), співробітників Всеросійського Науково-дослідного Інституту рибництва і мисливствознавства (ВНДРМ). Однак Бура - популярний в 20-м столітті консервант для чорної ікри. З початку 90-х років заборонений спочатку в Росії, далі США, Японії, Європі. В Україні даний консервант дозволений.
"Руки не дійшли? Адже не просто так його заборонили майже у всьому світі", - додав Чистяков.
Також експерт уточнив, що закон не забороняє писати на етикетці наступне формулювання: "ікра зерниста осетрових риб". Однак виробник не стане використовувати таке формулювання, якщо в банці знаходиться ікра білуги або осетра, тобто особливо дорога. Тому, на його думку, швидше за все, всередині ікра "різнобій", а можливо і гібридів від осетрових порід.
Нагадаємо, при виборі лосося необхідно надавати перевагу дикому, з натуральним кольором; оселедець купувати цільним і слабосоленим, а від покупки пангасіуса і тилапії краще утриматися.