Цитата
“З кейтерингом, дієтичним харчуванням та відповідно до норм ВООЗ. Оновлено норми харчування дітей в організованих колективах”, — написав Ляшко.
Деталі
Так, Ляшко зазначив, що змінилось:
• Обмежено кількість солі та цукру, жирів, заборонено використання ковбасних виробів, сосисок, рибних консервів, що сприятиме профілактиці розвитку надлишкової ваги та ожиріння, розвитку захворювань серцево-судинної системи.
• Порядком організації харчування надано можливість обирати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу — кейтеринг, шляхом здачі харчоблоку закладу в оренду для організації харчування дітей та власними силами закладу.
• Вперше передбачено вимогу щодо організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами на підставі медичної довідки.
• Відразу зазначу, що норми оновлено з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей в основних харчових речовинах та енергії.
Доповнення
В Україні набув чинності Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, який передбачає підвезення до шкіл учнів, що проживають на відстані у понад 2 км від школи, а також проходження профілактичних медоглядів для працівників шкіл і впровадження дієтичного меню у буфетах.
У серпні минулого року Кабмін схвалив реформу харчування в школах.
Наприкінці 2019 року Президент України підписав Указ “Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей”. На виконання указу розроблялась національна стратегія розбудови безпечного та здорового освітнього середовища.