za-lashtunkamy-obhovorennia-napruhy-na-blyzkomu-skhodi-izrail-ymovirno-ssha-shcho-maie-vidnoshennia-do-vbyvstva-khanii

За лаштунками напруги на Близькому Сході: Ізраїль попередив США, що має відношення до вбивства Ханії

 • 13577 переглядiв

Ізраїль проінформував США про свою відповідальність за вбивство лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії. Телефонна розмова між Байденом і Нетаньягу після інциденту була напруженою, але США поки не готові чинити значний тиск на Ізраїль.

Ізраїльський чиновник підтвердив Washington Post, що телефонна розмова між Байденом і Нетаньягу після смерті Ханії була "напруженою"; за даними видання, Ізраїль зв'язувався з посадовцями США відносно відповідальності за вбивство Ісмаїла Ханії, передає УНН.

Деталі

Ізраїль неодноразово завдавав ударів по "Хезболлі" та іранським командирам без попереднього інформування Сполучених Штатів, викликаючи гнів посадових осіб Байдена та самого президента. За даними WP, хоча Тель-Авів відмовився коментувати вбивство Ханіє, представники країни повідомили США відразу після інциденту, що саме Ізраїль несе за це відповідальність.

Обстріляно офіс депутата в Берліні через підтримку Ізраїлю07.08.24, 04:31

Тим часом, за словами кількох високопоставлених чиновників адміністрації США, у ході конфлікту багато американських чиновників почали розглядати Нетаньягу, а не Іран, як головну владу в стримуванні ширшої регіональної пожежі.

Ізраїльський чиновник підтвердив, що телефонна розмова між Байденом і Нетаньяху минулого тижня після смерті Ханійє була "напруженою". Водночас, Байден ймовірно поки не готовий чинити значний тиск на Ізраїль, щоб спробувати стримати його дії. Істотного обмеження військової допомоги країні наразі не розглядається.

Доповнення

Дипломатичний бліц, очолюваний Блінкеном останніми днями, включав американських партнерів, які мають регулярні відносини на високому рівні з Тегераном.

Міністр закордонних справ Єгипту Бадр Абделатті провів рідкісну телефонну розмову зі своїм іранським колегою в суботу, закликаючи до стриманості. За словами колишнього єгипетського чиновника, знайомого з ситуацією, це сталося після того, як адміністрація Байдена попросила уряд президента Абдель Фатаха ас-Сісі зв’язатися з Іраном.

Під час телефонної розмови з Блінкеном у понеділок прем’єр-міністр Катару Мухаммед бін Абдулрахман Аль Тані сказав, що він передав іранцям, що вони будуть "найбільшим програшем", якщо вирішать ескалувати конфлікт, пише Washington Post.

США передають Ірану повідомлення утриматися від ескалації у "критичний момент" для Близького Сходу06.08.24, 09:40

Популярні

Новини по темі