ukenru
z-pochatku-roku-v-ukrayini-zafiksovano-vzhe-138-vipadkiv-achs

З початку року в Україні зафіксовано вже 138 випадків АЧС

 • 11645 переглядiв

КИЇВ. 5 грудня. УНН. В Україні з початку року зафіксовано 138 випадків африканської чуми свиней (АЧС). Про це свідчить статистика сайту “СТОП АЧС”, який запроваджено в рамках проекту технічної допомоги ФАО “Розбудова потенціалу раннього виявлення та реагування на африканську чуму свиней в Україні”, передає УНН.

У 91 випадку захворювання було зареєстровано у домашніх тварин, в 36 — у диких. Ще в одинадцяти випадках АЧС була зафіксована на території інфікованих об’єктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські фермери скоротили обсяги вирощування свиней

Загалом в Україні за останні 6,5 року зареєстровано 449 спалахів АЧС.

Найбільша кількість випадків АЧС сталася в Одеській і Полтавській областях — по 56 та 44 випадки відповідно. Далі йдуть Миколаївська та Чернігівська області — по 37 та 32 випадки, та Рівненська область — 31 випадок.

Найменша кількість спалахів АЧС була зареєстрована у Львівській області — 1 випадок.

Загалом за останні 6,5 року вірус АЧС не оминув жодну з областей України.

Також повідомляється, що перший збудник АЧС було виявлено у 2012 році в селі Комишуватка Запорізької області.

Нагадаємо, за підсумками минулого року приріст імпорту свинини в Україну склав близько 60%. Цьогоріч тенденція зберігається.

Експерти кажуть, що причина полягає у скороченні поголів'я свиней, що у свою чергу зумовлено АЧС.

Нездатність контролюючих органів ефективно реагувати на чуму призвела до значного подорожчання сала і свинини на вітчизняних ринках, додають фахівці.

Подолати АЧС Україні заважає відсутність професійних кадрів, вважає політик Сергій Тригубенко. А також - нескінченний процес реформування Держпродспоживслужби, який викликає безліч критичних зауважень. 

Українські Національні Новини

Суспільство