yunesko-dopomozhe-provesty-arkheolohichni-doslidzhennia-na-postrazhdalykh-terytoriiakh-kakhovskoi-damby

ЮНЕСКО допоможе провести археологічні дослідження на постраждалих територіях Каховської дамби

 • 22525 переглядiв

ЮНЕСКО надасть підтримку у проведенні археологічних досліджень на територіях, постраждалих від руйнування Каховської ГЕС. Організація допоможе з моніторингом, координацією та навчанням щодо фіксації злочинів, пов'язаних з культурними цінностями.

Міжнародна організація ЮНЕСКО надаватиме Україні підтримку у проведенні археологічних досліджень на територіях, які постраждали в результаті руйнування росіянами греблі Каховської гідроелектростанції. Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що 5 серпня у МКІП відбулась зустріч представників Міністерства культури та інформаційної політики України, бюро ЮНЕСКО в Україні, Інституту археології України та Національного заповідника "Хортиця". Партнери обговорили проведення археологічних досліджень на територіях, що постраждали після однієї з найбільших техногенних катастроф Європи – знищення росіянами греблі Каховської ГЕС, яке сталося 6 червня 2023 року.

Ситуація щодо досліджень цих територій ускладнена через тимчасову окупацію частини Херсонщини та її постійні обстріли ворогом. Попри це українські археологи разом з військовими та органами влади всіх рівнів роблять усе можливе, аби врятувати вцілілі артефакти,

- йдеться у повідомленні.

Інститут археології НАН одним із пріорітетів роботи затвердив проведення моніторингових робіт на територіях, які постраждали в результаті російського вторгнення і вже дослідив 836 археологічних пам’яток.

Загалом обстежено площу 6667,08 кв. м. Серед них: Київ і Київська область – 2381,59 кв. м; Чернігівська область – 876,49 кв. м; Сумська область – 205 кв. м, Миколаївська область – 3204 кв. м.

Відповідальним за реалізацію цього проєкту ми визначимо Національний заповідник "Хортиця", який знаходиться поряд з об’єктами та вже має певну історію участі в проєкті. На місці легше вирішувати усі оперативні питання,

- розповів тимчасово виконуючий обов'язки міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Очільник МКІП доручив опрацювати пропозиції щодо визначення Національного заповідника "Хортиця" та поставив завдання актуалізувати питання створення спеціальних підрозділів Збройних сил України та Міністерства внутрішніх справ, які б допомагали археологам здійснювати роботи на відповідних територіях, захищаючи їх від пограбування.

Крім того, Карандєєв доручив вивчити безпекову спроможність провести дослідження на території Дніпровсько-Бузького лиману.

Маємо зараз два напрями, які потребують нагальних дій. Перший – більш стратегічний. Він стосується створення підрозділів у ЗСУ та МВС, які допомагатимуть проводити дослідження території Каховського водосховища. Другий напрям – більш конкретний та практичний. Ми маємо отримати до початку осіннього сезону звітність про стан археології, пошкодженої внаслідок знищення Каховської ГЕС,

- розповіла заступниця міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

МКІП має отримати чіткий план виїздів на ті території, де можливо проводити дослідження, враховуючи безпекову ситуацію, зазначила вона.

Ми готові надавати всебічну підтримку, зокрема щодо того, аби сприяти співпраці між органами влади та різними організаціями, також підтримувати цей процес логістично та організаційно,

- наголосила Голова бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі.

Наразі ЮНЕСКО має доступ до супутникових зображень, і це допоможе моніторити ситуацію на обʼєктах на окупованих територіях та може скоординувати археологічні дослідження, пояснила вона.Крім того, ЮНЕСКО готове провести тренінги щодо уніфікованих форм фіксації злочинів, пов’язаних з незаконним обігом культурних цінностей.

Директор Інституту археології НАН України Віктор Чабай зазначив, що зараз важливо запобігти пограбуванню територій, які стали доступними після знищення росіянами дамби Каховської ГЕС, наскільки це можливо з безпекових міркувань.У МКІП нагадали, що греблі – це об’єкти, які захищені законами воєнного часу та Женевською конвенцією.

Наказав підірвати Каховську ГЕС: російському генералу повідомили про підозру06.06.24, 18:26

Популярні

Новини по темі

Цьогоріч "Нафтогаз" збільшив видобуток газу на майже 10%

 • 15212 переглядiв