ukenru
yevrosoyuz-vidpoviv-na-virok-chubarovu-chergoviy-priklad-peresliduvannya-krimskotatarskoyi-gromadi-rosiyskoyu-vladoyu

Євросоюз відповів на "вирок" Чубарову: черговий приклад переслідування кримськотатарської громади російською "владою"

 • 15472 переглядiв

КИЇВ. 3 червня. УНН. Європейський Союз не визнає "вирок" окупаційного суду в українському місті Сімферополі, який "засудив" голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова до шести років позбавлення волі. Про це йдеться в заяві офіційного представника Європейської служби зовнішніх зв'язків, передає УНН.

Цитата

"Європейський Союз не визнає незаконну анексію Кримського півострова Росією і тому не визнає "вирок" незаконного суду. Вирок пану Чубарову є серйозним порушенням його прав людини і ще одним прикладом переслідування кримськотатарської громади російськими "владою", - йдеться в заяві.

Деталі

Відзначається, що цей "вирок" також свідчить про серйозне погіршення прав людини на Кримському півострові після його незаконної анексії. Заборона на діяльність Меджлісу має бути скасована без подальшого зволікання, наголосили в ЄС.

"ЄС повторює, що всі незаконно затримані українські громадяни на Кримському півострові повинні бути негайно звільнені", - сказано в заяві.

Контекст

1 червня у "Верховному суді" окупованого Криму заочно винесли "вирок" голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову - 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму, а також штраф і загальні роботи - за нібито "організацію масових заворушень" 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту.

Саме в цей день відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України, який став початком опору російської окупації.

Сам Чубаров пізніше назвав заочний "вирок" "Верховного суду" окупованого Криму щодо нього юридично нікчемним.

Українські Національні Новини

Політика