yes-zaspokoiuie-uhorshchynu-ta-slovachchynu-shcho-z-transportuvanniam-nafty-vse-v-poriadku-bloomberg

ЄС заспокоює Угорщину та Словаччину, що з транспортуванням нафти все в порядку – Bloomberg

 • 29538 переглядiв

ЄС проігнорував занепокоєння Угорщини та Словаччини щодо санкцій України проти "Лукойлу". Єврокомісія заявила, що санкції не впливають на транзит нафти через трубопровід "Дружба'.

Європейський Союз проігнорував занепокоєння Угорщини та Словаччини, викликані санкціями України проти великої російської нафтової компанії, і поки що відмовився від їхнього запиту на невідкладні консультації щодо безпеки нафтопостачань. Пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Деталі

У четвер віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс повідомив представникам Угорщини та Словаччини, що за результатами попереднього аналізу, санкції України проти російської компанії "Лукойл", введені у червні, не впливають на транзитні процеси через трубопровід "Дружба". Це стосується випадків, коли "Лукойл" не виступає офіційним власником нафти.

За словами двох джерел Bloomberg, обізнаних із ситуацією, в Україні трейдерів, які беруть участь у транзакціях з нафтою, розглядають як офіційних власників цієї нафти.

Серед таких компаній є Litasco SA, що належить "Лукойлу", а також Tatneft-Europe AG, Blackford Corporation Ltd. та Normeston Trading SA.

Заступник міністра економіки України Тарас Качка повідомив Bloomberg, що Litasco не підпадає під дію українських санкцій.

У липні російська сторона скасувала заплановані поставки нафти до Угорщини та Словаччини, де як вантажоодержувач було вказано компанію Litasco. Це стало відомо зі слів осіб, обізнаних із ситуацією. Ці події стали предметом обговорення між віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом та прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем під час телефонної розмови у четвер.

Обговорення відбулося на тлі тривог, висловлених Угорщиною та Словаччиною стосовно санкцій, які Київ наклав на "Лукойл", що, на думку цих країн, могло загрожувати безпеці їхніх нафтопостачань.

Уряди Угорщини та Словаччини висловили занепокоєння та закликали Європейську комісію допомогти розв'язати існуючу проблему. Представник Єврокомісії повідомив, що за результатами первинного аналізу, прямого ризику для безпеки нафтопостачань до цих країн немає, однак ЄС очікує додаткової інформації від урядів Угорщини та Словаччини для глибшої оцінки ситуації. Керівник Офісу  Президента України Андрій Єрмак заявив, що Україна не вживала жодних заходів для блокування транзиту нафти.

"Наші партнери повинні знати: кожен долар, який росія отримує за газ і за нафту, вони вносять у військову машину, і, звичайно, для нас це важливо", - сказав Єрмак.

Одне з питань, яке Європейська комісія хоче з'ясувати, стосується статусу нафти, що імпортується через угорську компанію MOL. Згідно з правилами, торгові компанії, які здійснюють продаж нафти, розглядаються як офіційні власники вантажу.

"Службам комісії було повідомлено, що MOL в офіційних листах виклала, що "Лукойл" дійсно не є власником нафти, яка транспортується через Україну для Групи MOL. Ми були б вдячні за підтвердження від вас, що це дійсно так", - сказав Домбровскіс у листі до Будапешта та Братислави, з яким ознайомилося агентство Bloomberg.

Він також зауважив, що декілька країн-членів ЄС поставили запитання щодо наявності альтернативних шляхів для імпорту нафти і висловили здивування, чому Угорщина та Словаччина досі не розглянули можливі альтернативи. Угорщина з неохотою розглядає диверсифікацію своїх джерел нафти, аргументуючи, без належних доказів, що вартість імпорту з альтернативних країн, таких як Хорватія, буде значно вищою.

За даними Євростату, минулого року залежність Будапешта від російської сирої нафти збільшилася у порівнянні з 2021 роком.

Нагадаємо

18 липня Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від ключового постачальника "Лукойл", після посилення українських санкцій проти нього.

Згодом, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що блокуватиме 6,5 млрд євро виплат із Європейського фонду миру на компенсацію поставок зброї Україні, через посилення санкцій Україною проти "Лукойлу", через що транзит російської нафти призупинився.

Популярні

Новини по темі

ВООЗ: спека щороку вбиває понад 175 тисяч європейців

 • 11166 переглядiв