yes-stvoriuie-komandu-i-rozrobliaie-stratehiiu-shchodo-torhivli-ta-pidtrymky-ukrainy-u-razi-povernennia-trampa-ft

ЄС створює команду і розробляє стратегію щодо торгівлі та підтримки України у разі повернення Трампа - FT

 • 21313 переглядiв

Єврокомісія сформувала спеціальну групу для розробки стратегій на випадок перемоги Трампа на виборах у США. Команда аналізує потенційні наслідки для торгівлі, підтримки України та відносин з НАТО.

Європейська комісія створила спеціальну команду чиновників для підготовки до можливого повернення Дональда Трампа до Білого дому, на тлі того, як ЄС розробляє стратегії, щоб впоратися з можливо драматичними змінами у Вашингтоні в таких питаннях, як вільна торгівля та підтримка України, повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

Тісно керована група, як повідомляється, також визначає, який вплив може мати президентство Камали Гарріс на ЄС, і як Брюссель повинен бути готовий витримати зміни політики та відреагувати на них після виборів у США в листопаді, за словами трьох людей, проінформованих про її завдання.

"Вибори [у США] далекі від завершення, тому йдеться про те, щоб з'ясувати, якими можуть бути наслідки у будь-якому випадку, - сказав один із людей - Ключові посадові особи [обговорюють], на чому нам потрібно зосередитися найбільше".

Команда, як вказано, була сформована офісом Ільзе Юхансоне, генерального секретаря Єврокомісії, і включає дуже невелику кількість посадових осіб, які представляють відповідні директорати Єврокомісії, що займаються такими питаннями, як торгівля, конкуренція та закордонні справи.

"Брюссель глибоко стурбований тим, що Трамп використовує другий термін повноважень, щоб запровадити болючі мита на експорт з ЄС, припинити військову та фінансову підтримку США Україні та чинити сильний тиск на Київ погодитися на умови москви для припинення війни", - пише видання.

Європейські союзники, як вказано, також стурбовані тим, що Трамп реалізує попередні загрози вивести США з НАТО або суттєво підірвати положення про взаємну оборону для країн, які, на його думку, не витрачають достатньо коштів на оборону.

"Комітет планує активізувати свою роботу у вересні та розширити контакти з урядами ЄС, щоб поділитися думками та ідеями щодо оцінки потенційної вразливості ЄС і способів пом’якшення негативних рішень", - зазначає видання.

Також повідомляється, що "особлива увага приділяється розробці планів комунікації у разі суттєвої зміни політики США щодо Європи, наприклад необхідності того, щоб платники податків ЄС потенційно вносили більше коштів в оборону України".

Єврокомісія заявила, що "готується до виборів у США" і що "розглядаються всі можливі варіанти", додавши, що вона "віддана підтримці тісного партнерства зі США".

Аналогічна група чиновників, які готуються до потенційного другого президентства Трампа, було створено у міністерстві закордонних справ Німеччини, повідомили урядовці Financial Times.

Обговорення, як вказано, відбуваються в той час, коли високопосадовці ЄС прагнуть взаємодіяти з фігурами, близькими як до Трампа, так і до Гарріс, включаючи колишнього економічного радника віцепрезидента Майка Пайла та її радника з національної безпеки Філа Гордона.

Аналіз FT цього тижня показав, що Гарріс і Трамп ідуть ніздря в ніздрю після того, як Джо Байден вибув із президентських перегонів минулого місяця і підтримав свого віцепрезидента очолити список демократів. З того часу Гарріс залучила рекордну суму фінансування та швидко наздогнала Трампа в опитуваннях.

"З погляду Брюсселя, президентство Гарріс може не означати повної спадкоємності від Байдена, особливо коли йдеться про допомогу Україні. Обіцянки Трампа під час передвиборчої кампанії негайно припинити війну можуть вплинути на громадську думку США щодо конфлікту, навіть якщо він програє вибори", - зауважує видання.

Але, як повідомляється, найбільш далекосяжним питанням комітету є те, що повернення Трампа може означати для економіки ЄС.

"Це скромний майданчик для обговорення, щоб подумати про те, як краще підготуватися до Трампа, - сказала друга людина, поінформована про дискусії. - Зробити це просто розумно".

FT: ЄС готує варіанти співпраці зі США на випадок перемоги Трампа29.07.24, 16:45

Популярні

На Дніпропетровщині сили ППО збили чотири російські дрони

 • 105789 переглядiв

В російському Курську вночі пролунали вибухи

 • 116343 переглядiв

Ілля Яшин опублікував перше фото після звільнення з в'язниці

 • 107208 переглядiв

Міжнародний день пива: ТОП 20 фактів про хмільний напій

 • 113333 переглядiв

Новини по темі

USAID закупило 18 автотрансформаторів для України - посол США

 • 18872 переглядiв

Херсон через нічні удари рф відчув перебої зі світлом

 • 23080 переглядiв