ukenru
yedinimi-svidkami-derzhzradi-v-ukroboronpromi-viyavilisya-dva-ranishe-zvilneni-spivrobitniki

Єдиними свідками "держзради" в "Укроборонпромі" виявилися два раніше звільнені співробітники

 • 31524 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Як стало відомо УНН, єдиними свідками у кримінальній справі СБУ за фактом "держзради" в "Укроборонпромі" виявилися двоє раніше звільнені співробітники.

Мова про колишнього представника "Укрспецекспорту" у Пакистані (2017 - серпень 2020 року) Дмитра Узбека і начальника контрактного департаменту "Укрспецекспорту" Ігоря Гончарова. Саме службова записка Узбека як би "випадково" у серпні потрапила у ЗМІ і стала підставою для відкриття кримінальної справи СБУ проти службових осіб "Укрспецекспорту", які його звільнили і проти пакистанської компанії-агента Raviana.

У цій записці, а також у своїх показах свідка Узбек звинувачує Raviana у тому, що вона публічно відстоювала інтереси України на тендерах замість "тихого" лобістського впливу на посадових осіб Сухопутних військ Пакистану. Але СБУ інтерпретує ці дані по-своєму і заявляє протилежне: нібито Raviana не відстоює інтересів України, а сприяла конкурентам. Звідки взялася така версія СБУ - поки незрозуміло, адже як уже було сказано: свідків всього двоє - і кажуть вони якраз про боротьбу Raviana з конкурентами. Про інші невідповідності між показами свідків і лінією звинувачення СБУ читайте тут.

В цілому суть показів Узбека під час допиту СБУ зводиться не стільки до підривної діяльності Raviana, скільки до раптового її повернення на український ринок і конкуренції з багаторічним фаворитом "Укрспецекспорту" Trojans. Нагадаємо, з початку 2020 року Raviana стала знову супроводжувати контракти "Укрспецекспорту" із Пакистаном, складаючи конкуренцію іншій пакистанській компанії - агенту Trojans. Конкурентна боротьба двох агентів, ймовірно, і послужила приводом сьогоднішніх подій навколо "Укроборонпрому".

Додамо, що про свідка Узбека мало що відомо у публічному доступі, крім його декларацій. У своїй останній (перед звільненням з "Укрспецекспорту") ​​він вказав, що заробив майже 5 млн грн за півроку. Але, при цьому, ні в одній не вказав своє місце проживання. А бездомним його навряд чи назвеш при такому фінансовому достатку.

Другим свідком СБУ став колишній начальник контрактного департаменту "Укрспецекспорту" Ігор Гончаров. Серед іншого у своїх свідченнях СБУ він повідомив, що своє звільнення пов'язує з тими людьми, проти яких і дає свідчення, вважає звільнення безпідставним, а результати службового розслідування, у якому вказана його причетність до "зливу" службової інформації - необ'єктивними.

Зі свідчень двох єдиних свідків СБУ у загальному слідує, що вони незадоволені своїм звільненням і тим, що нинішнє керівництво "Укрспецекспорту" повернуло на український ринок пакистанську компанію Raviana - конкурента Trojans.

Про Trojans УНН також вже писав, згадуючи, що остання сутичка між Trojans і Raviana датована початком 2014 року (останні місяці правління Віктора Януковича). Тоді переміг Trojans. У тому числі завдяки допомозі Служби зовнішньої розвідки. З тих пір Trojans був фактично монополістом "Укрспецекспорту" з супроводу контрактів із Пакистаном у військово-технічній сфері.

Однак на початку 2020 року чергові контракти доручили супроводжувати Raviana. Як пояснили пізніше в "Укрспецекспорті", таким чином вони хотіли демонополізувати Trojans, оскільки стан справ на ринку Пакистану для українського спецекспорту стабільно погіршувався, про що неодноразово заявляли приїжджаючі в Україну високопоставлені делегації армії Ісламської республіки Пакистан. Але тут же отримали "відповідь" у вигляді кримінальної справи про "державну зраду".

Раніше УНН повідомляв, що за всіма непрямими ознаками кримінальну справу СБУ за фактом "держзради" в "Укроборонпромі" мотивовано, схоже, не інтересами країни, а конкурентною боротьбою між Trojans і Raviana. У рамках журналістського розслідування стало відомо, що перед тим, як СБУ відкрила кримінальну справу проти Raviana, вона закрила справу проти бенефіціара Trojans. 

Також нагадаємо, СБУ проводила обшук в "Укроборонпромі" 3 грудня - у день призначення нового керівника "Укроборонпрому" Юрія Гусєва. Для вилучення архівних документів СБУ залучила спецназ "Альфа", який зазвичай бореться із терористами. Однак пояснити необхідність спецназу поки не змогла.

Українські Національні Новини

Політика