ukenru
yakist-pitnoyi-vodi-na-zhitomirschini-ne-vidpovidaye-normam-doslidzhennya

Якість питної води на Житомирщині не відповідає нормам – дослідження

 • 9075 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Фахівцями обласного лабораторного центру протягом 2016 року здійснено значний обсяг лабораторних досліджень якості питної води в усіх районах області, передає УНН з посиланням на дані ДУ "Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ".

Так, фахівці перевірили у 23 районах області та м. Житомир якість води питної централізованого та нецентралізованого водопостачання у Житомирській області за мікро-біологічними та санітарно-хімічними показниками.

За результатами дослідження води питної централізованого постачання було відібрано 6 тис. 944 проби, із яких за мікробіологічними показниками вимогам не відповідає 340 проб.

Водночас, за результатами дослідження води питної нецентралізованого постачання було відібрано 5 тис. 420 проб, із яких за мікробіологічними показниками вимогам не відповідає 1 тис. 334 проб.

Додамо, що за результатами дослідження води питної централізованого постачання було відібрано 5 тис. 479 проб, із яких за санітарно-хімічними показниками вимогам не відповідають 1 тис. 236 проб.

Також додамо, що за результатами дослідження води питної централізованого постачання було відібрано 8 тис. 467 проб, із яких за санітарно-хімічними показниками вимогам не відповідають 2 тис. 980 проб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАССР в Україні запрацює тоді, коли на якість і безпеку з'явиться попит споживача

Фахівці констатують, що питна вода повинна відповідати СанПіН “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”.

Дані санітарні правила застосовуються щодо води, призначеної для споживання населенням в питних і побутових цілях, для використання в процесах переробки продовольчої сировини та виробництва харчових продуктів, їх зберіганні і торгівлі, а також для виробництва продукції, що вимагає застосування води питної якості.

У центрі також нагадали, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) приділяє особливе значення вивченню хвороб, які пов’язані з використанням або вживанням неякісної води та відсутністю відповідних умов санітарії. За даними ВООЗ, 25% населення постійно ризикує захворіти хворобами, пов’язаними із споживанням недоброякісної питної води.

До таких хвороб належать інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо) і хвороби, що пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння токсинами синьо-зелених водоростей тощо). На жаль, всі перелічені хвороби трапляються і в Україні. Щороку Міністерство охорони здоров’я повідомляє про спалахи тих чи інших захворювань, пов’язаних з водою.

Нагадаємо, у поліції заявили про масштабну фальсифікацію продукції в Україні

Також нагадаємо, Держпродспоживслужба не виконує покладені на неї функції з перевірки ринків продукції в Україні

Українські Національні Новини

Суспільство