ukenru
yak-znyzyty-riven-stresu-porady-fakhivtsiv

Як знизити рівень стресу - поради фахівців

 • 102600 переглядiв

Низка звичок можуть допомогти знизити рівень стресу

Постійний стрес завдає шкоди здоров’ю та збільшує ризик виникнення хвороб серця, тривожних розладів та депресії. Прості звички, допоможуть знизити рівень стресу, перечислили у Центрі громадського здоров'я, пише УНН.

Деталі

Щоб зменшити вплив стресу на власне життя, у ЦГЗ вказують, що можна змінити поведінку й сформувати нові звички:

Зробіть фізичну активність частиною вашого життя. Дослідження, як вказано, підтверджують, що регулярні фізичні вправи можуть зменшити стрес та полегшити симптоми тривоги. У ЦГЗ нагадали про рекомендацію для дорослих займатися щонайменше 150 хвилин на тиждень фізичною активністю помірної інтенсивності. 

Подбайте про збалансоване харчування. Наш раціон, як зазначається, впливає і на психічне здоров’я. Так, в одному з досліджень йдеться про те, що вищий рівень стресу в його учасників був пов'язаний з нездоровим харчуванням. Тож радять вживати достатньо овочів та фруктів (400-600 г на добу), цільних продуктів, зведіть до мінімуму споживання продуктів з високим ступенем обробки. 

Скоротіть час з гаджетами. Низка досліджень, як вказано, доводять зв’язок між надмірним використанням смартфонів і підвищеним рівнем стресу. Чим більше ви проводите часу "у телефоні", тим гірший ваш психологічний стан, зазначають у ЦГЗ.

Знайдіть час для себе. Як зауважується, доведено, що піклування про себе допомагає знизити рівень стресу. Це може бути читання, медитація та будь-яке інше хобі. 

Проводьте час з рідними й друзями. Добрі справи, волонтерство та допомога іншим, як вказано, допоможе почуватися краще. Крім того, коли ви залишаєтесь на зв’язку з близькими, відчуваєте спокій та згуртованість, зауважують спеціалісти.

Встановіть особисті кордони. Їхнє встановлення дозволяє вам усвідомити власну цінність - чи то у кар’єрних прагненнях, чи то в стосунках, зазначають у ЦГЗ.

Не прокрастринуйте. Радять намагатися планувати діяльність: скласти список справ та дотримуватися термінів, не відкладати плани на потім. У ЦГЗ наголошують: прокрастинація погіршує продуктивність, тож ви змушені будете надолужувати втрачене. А це - привід для стресу, що негативно позначається на вашому здоров’ї, вказують експерти.

Обіймайтеся. Існують дослідження, які доводять, що обійми допомагають знизити рівень стресу та кров’яний тиск, а отже, зменшити ризик серцево-судинних захворювань, зазначають у ЦГЗ.

"І насамкінець: не бійтеся звертатись по допомогу до лікаря, він допоможе пропрацювати наслідки стресу та визначити, як діяти наступного разу", - радять у Центрі громадського здоров'я.

Як зробити фізичні вправи звичкою: перерахували 6 порад25.01.24, 07:00 • [views_0]