ukenru
ukrayina-bude-viroblyati-konyak-ta-shampanske-schonaymenshe-do-kintsya-2025-roku-ukrvinprom

Україна буде виробляти коньяк та шампанське щонайменше до кінця 2025 року – "Укрвинпром"

 • 16048 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. До кінця 2025 року українські винороби мають право використовувати слова “коньяк” та “шампанське” у назвах своєї продукції. У тому числі тієї, що реалізується на експорт. Про це розповів генеральний директор корпорації “Укрвинпром” Володимир Кучеренко, передає УНН із посиланням на повідомлення прес-служби корпорації у Facebook.

За його словами, сьогодні виноградно-виноробна галузь України працює в умовах перехідного періоду.

"Попри взяті на себе зобов’язання відмовитися від низки географічних назв ЄС, зокрема “коньяк” та “шампанське”, ми маємо право використовувати назви до кінця 2025 року”, - сказав очільник Укрвинпрому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: KOKTEBEL поділився рецептом "зимового" пуншу на основі коньяку

Кучеренко нагадав, що для певного переліку назв виноробної продукції, в тому числі для назв “шампанське” та “коньяк”, існує 10-річний перехідний період, який діє до 1 січня 2026 року.

"Отже, це незмінна протягом найближчих років юридична ситуація", - підсумував Кучеренко, додавши, що перехід до нових назв - процес тривалий і недешевий.

Керівник корпорації також зауважив, що під час підписання Угоди про асоціацію не було передбачено надання компенсацій чи технічної допомоги виробникам виноробної продукції України у разі відмови від вживання географічних зазначень країн Європи у назвах українських вин і коньяків.

"За оцінками фахівців перехід на нові найменування в будь-якому випадку пов'язаний з істотними фінансовими втратами для української виноробної галузі – це суттєве навантаження на підприємства.

Проте, українські виробники працюють над цими змінами, хоча робота над узгодженням нових назв є довготривалою", - резюмував Кучеренко.

Як писав УНН, частка продажу коньяку вітчизняного виробництва через українські торгові мережі удвічі перевищує частку реалізації імпортного продукту

Українські Національні Новини

Економіка