ukraina-ne-eksportuie-elektroenerhiiu-cherez-defitsyt-hrynchuk

Україна не експортує електроенергію через дефіцит - Гринчук

 • 23030 переглядiв

Заступниця міністра енергетики спростувала міф про експорт електроенергії Україною. Через руйнування 9 ГВт генеруючих потужностей країна імпортує електроенергію для покриття внутрішніх потреб.

Заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук наголошує, що експорт електроенргії Україною неможливий, тому що всі наявні енергоресурси країни спрямовані на забезпечення внутрішніх потреб через дефіциту.

Про це вона розповіла в інтерв’ю Оbozrevatel, пише УНН.

Гринчук наголошує, що енергетика знаходиться під постійним ворожим прицілом. З початку березня цього року росія знищила понад 9 ГВт нашої генерації.

Всі доступні потужності вітчизняних електростанцій зараз працюють винятково для покриття внутрішнього споживання – відповідно експорт електроенергії за межі України не здійснюється. Експорт електроенергії не може здійснюватися, коли в енергосистемі існує дефіцит. Ані в Румунію, ані в Молдову, ані в будь-яку іншу країну ми не експортуємо електроенергію. Навпаки, щодня ми імпортуємо електроенергію, а часом залучаємо й аварійну підтримку з сусідніх європейських держав: Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини, Молдови

- каже вона.

Гринчук зазначає, що, на жаль, у медіапросторі часто відбувається маніпуляція інформацією щодо технічних перетоків між енергосистемами України та ЄС, хоча це звичайне фізичне явище. Вона підкреслює, що українська енергосистема інтегрована з європейською енергомережею. Коли такі системи, як українська, молдовська, румунська, угорська, словацька та польська, з'єднані між собою, між ними відбуваються технічні перетоки.

Це природне явище, обумовлене законами фізики. Але ці перетоки незначні, й завжди погодинний баланс близький до нуля: скільки йде за кордон – стільки ж одразу повертається в Україну. Дехто помилково чи цілеспрямовано плутає ці технічні перетоки з комерційним експортом, не розуміючи, як працює об’єднана енергосистема

- додала заступниця міністра енергетики.

Також Гринчук закликала самостійно переконатись у відсутності експорту з України на сайті ENTSO-E, у розділі Scheduled Commercial Exchanges (Комерційний експорт) на вкладці Border – Country, чітко видно, що з України електроенергія не продається, оскільки всі показники становлять "0". Вона також зазначила, що інформація про щоденні міждержавні аукціони експорту та імпорту доступна на європейській платформі JAO.

Україна не продає електроенергію за кордон, оскільки щодня в нашій енергосистемі дефіцит. Зараз енергетики майже цілодобово працюють над відновленням і відбудовою втрачених потужностей там, де це можливо. Але ще раз – втрачено через руйнування – 9 ГВт генеруючих потужностей. Для порівняння – стільки споживає вся країна Швейцарія, навіть трохи менше. Або, також для порівняння, це – як 9 атомних блоків (найбільша в Європі атомна станція Запорізька АЕС, окупована ворогом, має 6 блоків, тобто це як 1,5 ЗАЕС). Щоб повернути такий обсяг генерації, потрібні роки найактивнішої роботи з відбудови зруйнованих і спорудження нових потужностей

- каже Гринчук.

Нагадаємо

Мешканці Полтави перекрили вулицю на знак протесту проти тривалих відключень електроенергії, які залишили їх без світла на кілька днів, що призвело до псування продуктів харчування.

Популярні

Новини по темі