uhorshchynu-ne-mozhut-usunuty-vid-holovuvannia-v-radi-yes-vitseprezydentka-yevrokomisii

Угорщину не можуть усунути від головування в Раді ЄС - віцепрезидентка Єврокомісії

 • 12495 переглядiв

Угорщину не можна позбавити головування в Раді ЄС, незважаючи на суперечливі візити Орбана до Китаю та Росії, але країни ЄС можуть публічно бойкотувати його політику.

Після поїздок прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Китаю та росії довіра до його країни в ЄС впала до нуля. А втім, Угорщину не можуть позбавити головування в Раді ЄС. Про це в інтерв'ю Суспільному заявила  віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова, передає УНН.

Деталі

За її словами, наразі немає можливості позбавити Угорщину головування, але країни ЄС можуть публічно бойкотувати політику Орбана. 

Я юрист, тому дам суху відповідь юриста: ми не можемо позбавити Угорщину головування. Немає жодної можливості це зробити. Але ми можемо бойкотувати і відкрито показати, що не погоджуємося з політикою пана Орбана. Це те, що ми робимо зараз, і поступово готуємося до польського головування, яке починається після Нового року

- розповіла Юрова. 

Також вона заспокоїла, що попри свої дії, Орбан не зможе завдати шкоди всередині ЄС.

Євродепутати вимагають позбавити Угорщину права голосу в ЄС після візитів Орбана до рф та Китаю - Politico16.07.24, 16:46

Угорське головування припадає на той час, коли Рада не буде ухвалювати жодних ключових рішень, оскільки ми на початку законодавчого періоду, зміни мандатів в інституціях

- впевнена віцепрезидентка ЄС.

Контекст 

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 2 липня приїздив до Києва на зустріч із президентом Володимиром Зеленським. За декілька днів після того, угорський прем'єр здійснив неанонсований візит до москви, де зустрівся з російським лідером володмиром путіним. 

На завершення Віктор Орбан вирушив до Китаю. Глава Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі з Орбаном також казав про "швидке припинення вогню та політичне врегулювання" російсько-української війни.

Нагадаємо

Агентство Bloomberg з посиланням на власні джерела заявило, що візити прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до москви і Пекіна для зустрічей з путіним і Сі Цзіньпіном роздратували західних союзників.

Після візитів Орбана Будапешт отримав "жовту картку" на зустрічі ЄС - Politico11.07.24, 08:58

Популярні

Новини по темі

Зеленський анонсував перемовини щодо зброї на цьому тижні

 • 91565 переглядiв

Війська рф атакували Херсон: поранено 70-річного чоловіка

 • 24041 переглядiв

Автівки "плавають": у Києві через негоду затопило дороги

 • 12926 переглядiв