u-rf-fihurantiv-politychnykh-sprav-staly-chastishe-vidpravliaty-na-prymusove-likuvannia

У рф фігурантів політичних справ стали частіше відправляти на примусове лікування

 • 42792 переглядiв

У росії кількість фігурантів політичних справ, відправлених на примусове психіатричне лікування, різко зросла: у 2023 році було відправлено 25 осіб порівняно з 3 особами на рік до 2020 року.

У рф фігурантів політичних справ стали відправляти на примусове лікування вп'ятеро частіше, передає УНН із посиланням на Astra.

Деталі

Якщо до 2020 року до психлікарні відправляли до трьох осіб на рік, у 2021 — сім, то вже у 2023 році кількість відправлених на примусове лікування зросла до 25. За перші 4 місяці 2024 року стало відомо вже про 8 таких рішень, підрахувало "Агентство" на основі даних "ОВД-Інфо", "Меморіалу" та "Першого відділу". Всього з 2013 року стало відомо про щонайменше 55 випадків примусового лікування фігурантів політичних справ.

Жителя москви оштрафували за "дискредитацію" армії через жовто-синє волосся20.05.24, 17:07

При цьому різке зростання випадків примусового лікування у 2023 році пов'язане з тим, що суди почали виносити вироки щодо заведених у 2022 антивоєнних справах, розповіли в "ОВД-Інфо". Крім того, ці дані можуть бути неповними, оскільки тема ментального здоров'я в росії, з одного боку, стигматизована, а з іншого – люди можуть мовчати про це, щоб підсудний уникнув суворішого покарання, вважають у "Меморіалі".

Додамо

З 2018 по 2023 рік, за даними судів рф, 170 підсудних відправили на примусове лікування за статтями про екстремізм, виправдання тероризму, дискредитацію армії, фейки та заклики до санкцій, причому більше половини з них - після повномасштабного вторгнення в Україну. Однак виділити із цієї маси справи, де йдеться про реальну хворобу, а де – про репресії, неможливо.

Антоніна Туманова

Новини Світу

Популярні

Новини по темі